'Langdurige covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten'

© Herman Wouters, ANP
Utrecht - 20 tot 37 procent van de patiënten die tijdens de eerste en tweede golf een coronabesmetting opliepen, hielden er langdurige klachten aan over. Dat concludeert gezondheidsinstituut Nivel uit Utrecht.
Het instituut onderzocht meer dan 10.000 patiëntendossiers en ondervroeg mensen die wegens corona de huisarts bezochten. De klachten van deze patiënten werden vergeleken met een controlegroep zonder coronabesmetting. "Er zijn veel berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving", zegt het Nivel.

Verlies van reukvermogen

Over het zogeheten post-covid syndroom (PCS) is nog weinig duidelijkheid. Een algemeen geaccepteerde definitie van langdurige covid bestaat nog niet. Het Nivel hanteerde voor zijn onderzoek verschillende definities, waarbij gekeken werd naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten. Afhankelijk van de definitie die het Nivel gebruikte hielden 20 tot 37 procent van de mensen met een coronabesmetting er langdurige klachten aan over.
Mensen met langdurige covid hebben uiteenlopende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, vergeetachtigheid, verlies van reukvermogen of depressie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.