Omwonenden Utrechtse spoorlijn zitten niet te wachten op geluidswal van drie meter: 'Er zijn echt andere oplossingen'
Omwonenden spoorlijn zitten niet te wachten op geluidswal van drie meter: 'Het neemt licht, zon en vrij zicht weg'
Utrecht - Patrick woont aan de Koningsweg in Utrecht met een ruime tuin die mooi in bloei staat. Een paar meter achter zijn tuin loopt het treinspoor tussen Utrecht en Bunnik. Om de paar minuten raast er dus een trein voorbij. ProRail gaat iets doen aan die herrie. Toch zijn Patrick en zijn buren daar niet blij mee, want er komt mogelijk een geluidswal van drie meter hoog. Ze zullen minder horen, maar dus ook minder zien.
In de tuin van Patrick hangt een banner met de tekst 'liever natuur dan een hoge muur'. De buren hebben hem samen gemaakt. De hele straat is bij elkaar gekomen om te voorkomen dat de geluidswal er daadwerkelijk komt. Sofie van den Enk - bekend van televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde - woont ook in de straat en voert het woord namens de buurt. "Dat neemt zoveel licht, zon en vrij zicht weg, we vinden het echt te hoog. Het is heel fijn dat er iets gebeurt maar er zijn écht andere oplossingen", zegt ze.
Vanuit de tuinen kijk je tegen het spoor aan. De spoorlijn ligt op een soort talud, twee meter hoger dan de tuinen. "Kijk, onze tuinen liggen een stuk lager. Daardoor kom je zeker op een hoogte van 5 meter", zegt Sofie.
Andere oplossingen
De omwonenden willen in gesprek met ProRail om andere opties te bespreken. "Gevelisolatie kan bijvoorbeeld, maar je kan ook denken aan een beperking van goederen over dit spoor. Of spoordempers, dat willen ze ook doen voor een deel. En waar ik het meeste in zie: een lage geluidswal van veertig tot zeventig centimeter. Dan denk je 'wat kan dat nou doen?' maar dat is een nieuwe techniek en het is net zo effectief als een hele hoge muur." De buurt heeft deze alternatieven, de vragen en bezwaren in een zienswijze aangeboden aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
"De zienswijze van de bewoners ligt nu bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai (BSV). Daar wordt getoetst of de zienswijze gegrond is", laat ProRail weten in een schriftelijke reactie. "Uiteraard gaan we graag met bewoners in gesprek om te zoeken naar de best mogelijke oplossing. Daarvoor zullen we op korte termijn contact met de bewoners opnemen, in afstemming met de gemeente Utrecht."
ProRail is wettelijk verplicht om geluidshinder te voorkomen of aan te pakken, maar niet ten koste van alles. "Volgens de wet moeten de kosten opwegen tegen de resultaten", is te lezen op de website van ProRail. Het is dus nog maar de vraag of ProRail akkoord gaat met de voorstellen van de omwonenden. Sofie en haar buren zijn blij dat ProRail in gesprek wil. Ze hopen dat ze tóch hun uitzicht en zonlicht in de tuin blijven houden.