Bewoners ingestorte flat Bilthoven krijgen half uur om waardevolle spullen op te halen

Bilthoven - Bewoners van de achttien buitenste woningen van de geëxplodeerde flat in Bilthoven mogen morgen en overmorgen hun ontruimde woning bezoeken. Ze krijgen een half uur de tijd om belangrijke papieren, kostbare, dierbare eigendommen en spullen van emotionele waarde op te halen. De zeven woningen direct naast het ingestorte deel zijn hier nog niet veilig genoeg voor.
Per woning mogen twee mensen naar binnen. Zij krijgen allebei een doos mee die ze mogen vullen met waardevolle spullen. De rest van de boedel wordt later deze week door een speciaal bedrijf uit de woningen gehaald. Zij zullen de spullen in containers opslaan of eventueel verhuizen naar de nieuwe permanente woningen die sommige bewoners van de flat inmiddels hebben.

Afscheid nemen

Flateigenaar SSW heeft de bewoners voorbereid op het bezoeken van de woning. “Het wordt een heel emotioneel moment voor de bewoners", verwacht directeur Danny Visser. "Sommige bewoners gaan afscheid nemen van hun woning, misschien wel voorgoed. Ze krijgen hun vertrouwde woonomgeving na al die weken weer te zien, maar je weet niet wat je aan gaat treffen. Al weken is er geen elektriciteit en water in de woning, waardoor het groente en fruit, of zelfs eten wat nog op de keukentafel stond er inmiddels niet heel fris meer bij staat.”
Daarom hebben de bewoners van te voren een lijst meegekregen met informatie over wat belangrijk is om op te halen. Slachtofferhulp Nederland vangt mensen die daar behoefte aan hebben na het bezoeken van de woning op.

Stabiliseren

Nadat de spullen uit de buitenste woningen zijn gehaald, wordt een stuk van het dak boven het ingestorte gedeelte van de flat verwijderd en wordt het puin onderin het flatgebouw geruimd. “We gaan het gebouw eerst stabiliseren, zodat de middelste zeven woningen ook leeggehaald kunnen worden” legt Visser uit.
Op dit moment hebben elf huishoudens zicht op een permanente woning. Sommigen zijn al op hun nieuwe adres ingetrokken. Anderen moeten nog even wachten tot hun nieuwe huis beschikbaar is. De bewoners die nu in een tijdelijk onderkomen wonen, krijgen bij SSW voorrang op een nieuwe woning, vertelt Visser. “We hebben een speciale regeling aangevraagd bij de gemeente, zodat deze mensen snel een vaste woonplek kunnen krijgen”
Als alle onderzoeken zijn afgerond en het gebouw is veiliggesteld kan in de flat worden bepaald welk deel nog bewoonbaar is. Pas dan kan er een goede inschatting gemaakt worden voor de toekomst van het gebouw.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.