Inwoners Harmelen gaan overwoekerde begraafplaats zelf onderhouden: 'Moet behouden blijven'

Harmelen - Een groep inwoners uit Harmelen stoort zich aan de staat van de oude Algemene Begraafplaats. Het gras staat tot de knieën, het toegangshek ligt op de grond en op sommige graven zijn de namen nog amper te lezen. De gemeente Woerden moet de begraafplaats onderhouden en doet dat door twee keer per jaar te maaien. Dat vinden de inwoners te weinig, en dus willen ze het onderhoud nu zelf gaan doen.
De eerste graven op de begraafplaats aan de Leidsestraatweg liggen er sinds 1829. Tegenwoordig kunnen er geen nieuwe graven meer bij, alleen familie kan nog bijgezet worden. De begraafplaats heeft geen monumentaal karakter maar verdient dat wel, vindt Donald Lambert, mede-initiatiefnemer van het plan.

Beschermingswaardig

“De plek geniet geen echte bescherming maar het is wel beschermingswaardig”, zegt Lambert. Terwijl hij rondloopt, scant hij met zijn ogen de graven. Bekende familienamen uit de regio passeren de revue. Sommige grafstenen liggen behoorlijk scheef. Er bovenop tiert het dikke mos welig. Waar een looppad begint en een bloemenperkje eindigt is soms gissen.
De begraafplaats kan wel een opknapbeurt gebruiken, vindt Lambert. Hij startte daarom met een aantal anderen een burgerinitiatief. De Harmelense afdelingen van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, de stichting Hugo Kotestein en Gro-up Buurtwerk doen ook mee met het initiatief.

Stilteplek en informatiecentrum

“Ten opzichte van de mensen die hier liggen, hebben je een bepaald respect te tonen”, vindt Lambert. “Maar het cultureel erfgoed, daar kunnen we ook niet zonder. Geschiedenis is belangrijk voor een dorp. Ze zeggen weleens dat je uit de geschiedenis de toekomst kunt bepalen. Het zegt iets over waar je vandaan komt en naartoe gaat.”
Daarom wil Lambert naast het onderhoud ook een stilteplek en een informatiecentrum inrichten. Het opbaarhuisje, dat vroeger achter op het terrein stond, moet ook weer in ere worden hersteld.

Vrijwilligers werven

Om dat te kunnen doen, zijn er meer vrijwilligers nodig. Om die te werven was er gisteravond een bijeenkomst in het dorp. Zo'n dertig belangstellenden, onder wie nabestaanden, kwamen een kijkje nemen en lieten zich door Lambert informeren. Ook twee medewerkers van de gemeente Woerden sloten aan.
Officieel valt het onderhoud onder de gemeente zelf, maar dat beperkt zich tot het tweemaal per jaar maaien van het gras. Volgens een woordvoerder komt dat omdat het een oude begraafplaats betreft waar geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Alleen een bijzetting van een familielid is nog mogelijk. De gemeenteraad heeft in het verleden besloten dat als een begraafplaats niet meer kostendekkend is, er alleen nog tweemaal per jaar gemaaid wordt. Ander onderhoud vervalt dan.
Dat betekent niet dat de gemeente niet meer wil investeren, vertelt de woordvoerder. De gemeente staat positief tegenover het initiatief en wil mogelijk met wat financiële steun en gereedschap bijspringen. Inwoners kunnen dat soort steun aanvragen bij de gemeente, die er vervolgens een oordeel over velt.

Groene zeep

Intussen wordt er binnenkort al begonnen aan de eerste schoonmaakactie om de smerige graven in ere te herstellen. “We hebben informatie ingewonnen, en dat kan gewoon met water en groene zeep. Het is heel simpel, maar het moet wel gebeuren en ik zie de gemeente dat nog niet doen. Dat kan een burgerinitiatief doen en dat bevordert ook meteen de sociale cohesie in een dorp.”
Lambert kijkt uit naar de toekomst van de begraafplaats. “Het is niet binnen een half jaar allemaal spik en span, maar ik hoop dat als we hier volgend jaar zomer staan, het er allemaal weer mooi uitziet.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.