Stichtse Vecht stemt tegen spoedopvang voor vluchtelingen: 'Jammer dat het vanavond niet gelukt is'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Stichtse Vecht - De gemeenteraad van Stichtse Vecht heeft gisteravond het plan om 50 tot 75 vluchtelingen op te vangen verworpen. De motie werd ingediend door de PvdA, SP en GroenLinks naar aanleiding van de oproep van staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel aan gemeenten om meer vluchtelingen op te nemen. Het plan haalde net geen meerderheid.
Aanleiding voor de motie was de noodsituatie in Ter Apel. "Ik zat vorige week naar het journaal te kijken en ik zag daar de beelden van mensen die daar buiten op de grond lagen te slapen'', zei Lukas Burgering van de PvdA. ''Ik kon er zelf niet van slapen. Dit zou in een rijk land als Nederland niet moeten kunnen.'' Dus besloot het kersverse raadslid om meteen een motie in te dienen.

Dubbel verworpen

Burgering kon met zijn motie spoedig op steun van GroenLinks rekenen. Een door hen ingebrachte soortgelijke motie werd een halfjaar terug door een meerderheid verworpen. GroenLinks wilde toen al, op 2 november, het college vragen een overzicht met haalbare locaties voor noodopvang aan de raad voor te leggen. Er was toen niet genoeg steun. Spijtig, vindt Marja van Gaalen van GroenLinks: "Wij wilden juist dat de gemeente een proactieve houding zou aannemen voor wat betreft de huisvesting."
Van Gaalen en haar fractie willen niet doen alsof ze de oorlog in Oekraïne hebben voorspeld, maar ze zagen wel dat de gemeente Stichtse Vecht niet voorbereid was op eventuele noodopvang. "De druk op Ter Apel is te groot. Het is belangrijk dat ook wij voorbereid zijn op crisis."

Urgentie

Bij vlagen ging het er soms heftig aan toe in het Koetshuis in Breukelen. Het is geen geheim dat het onderwerp vluchtelingenopvang gevoelig ligt in de gemeente. Zo zijn sommige fracties zeer kritisch op de haalbaarheid van vluchtelingenopvang in de gemeente en wordt ook meermaals het woningtekort aangehaald. Daarnaast staat ook de vraag hoe tijdelijk de opvang is centraal en domineerde vooral twijfel over de motie bij verschillende raadsleden.
Ondanks dat er bij de aanbieders van de motie gerekend werd op enige tegenstand, was er vertrouwen in een meerderheid. "Mensen zien steeds meer de urgentie", zegt Van Gaalen. "We willen de problemen in Stichtse Vecht niet ontkennen, maar we kunnen niet wachten op het ideaalplaatje voor onszelf tot we vluchtelingen gaan opvangen."
"Jammer dat het vanavond niet gelukt is", aldus Burgering. De PvdA’er ziet ondanks dat de motie verworpen is een lichtpuntje aan de 14-18 uitslag, want er leek bij de uiteindelijke besluitvorming vooral onenigheid over de formulering van de motie. "Het is maar een nipte meerderheid. Er is een grote groep in de raad die open staat voor gesprek. Dat biedt perspectief."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.