Utrechtse serie-inbreker gaat dag na veroordeling door rechtbank opnieuw op dievenpad

© Ingezonden
Utrecht - Het lijkt dweilen met de kraan open met de Utrechtse serie-inbreker Ronald. Een dag na zijn veroordeling voor een reeks inbraken die hij vorig jaar pleegde, sloeg de hengelmethode-specialist opnieuw toe. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van drie woninginbraken en vier inbraakpogingen die in twee verschillende nachten werden gepleegd in Utrecht: op 26 november in de omgeving van het Diakonessenhuis en drie dagen later in de buurt van het Julianapark. In alle gevallen probeerde hij met een stuk ijzerdraad via de brievenbus het slot van de voordeur open te trekken. Als het aan het OM ligt, gaat hij nu 15 maanden de cel in.

Oprotten!

Bij een huis in de Markstraat, vlakbij het Diakonessenziekenhuis, lukte het de inbreker om binnen te komen. Hij ging hij op zoek naar waardevolle spullen, maar vertrok zonder buit. "Ik heb rondgekeken, maar daar was helemaal niets van mijn gading. Het was heel rommelig, niets te halen", zei hij in de rechtbank. Bij een tweede woning in dezelfde straat mislukte de inbraakpoging, omdat zijn ijzerdraadje vast bleef zitten aan het slot.
Ook bij een derde woning in de Markstraat kwam de inbreker niet binnen. Wel werd hij daar vastgelegd door een bewakingscamera. Drie dagen later werd de man in een huis aan de Hermannus Elconiusstraat betrapt door de bewoner, die 's nachts een vreemde man in de kamer zag staan. De bewoner riep "wegwezen, oprotten" en de indringer sloeg zonder buit op de vlucht.

Omafietsen

In de rechtbank bekende Ronald drie van de zeven inbraken waar het OM hem van verdacht. Er waren dna-sporen en vingerafdrukken van hem gevonden en hij was door bewakingscamera's vastgelegd. In drie andere gevallen vroeg het OM zelf om vrijspraak, omdat er geen sporen waren gevonden die aan de Utrechter zijn te koppelen.
Volgens Ronald wordt hij ook ten onrechte verdacht van een inbraakpoging bij een van de woningen in de Markstraat. Hij werd door een bewakingscamera vastgelegd terwijl hij achter een muurtje een nieuwe hengel maakte van een stuk ijzerdraad. Openhartig legde hij aan de rechters uit hoe een volleerde inbreker te werk gaat. "Je hebt nooit ijzerdraad op zak, want als je wordt aangehouden heb je een probleem."
De inbraakhengels buigt hij van het stugge ijzerdraad waarmee de ouderwetse kettingkasten van omafietsen bijeen worden gehouden. In elke straat maakt hij een nieuwe. Hij doet dat op een beschutte plek en kijkt altijd eerst rond of hij is opgemerkt. Als de kust veilig is, zoekt hij een eindje verderop in de straat een huis uit om in te breken, legde hij uit.

Verslaving

Het was de Utrechtse politie eerder al opgevallen dat het aantal inbraken in de stad drastisch omlaag ging wanneer Ronald vastzat. Ook werd de hengelmethode dan niet of nauwelijks gebruikt. De politie had meteen het vermoeden dat hij iets te maken had met het grote aantal nieuwe inbraakpogingen eind november, waarbij werd gehengeld.
De rechters en de officier van justitie vinden dat de Utrechter een hoge gunfactor heeft. Hij heeft vanaf zijn vroege jeugd veel tegenslag in het leven. Zijn ernstige cocaïneverslaving en zijn instabiele sociale omgeving maken dat hij ondanks alle hulpverlening steeds weer snel terugvalt in de drugsscene rond het Lucas Bolwerk. De drugs bekostigt hij door aan de lopende band in te breken. Hij vertelt daar open en eerlijk over.
Wat het OM betreft moet de man nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. Zijn vorige veroordeling was er grotendeels op gericht dat hij met steun van de reclassering zijn leven zou beteren, maar dat ging toch mis. Bovendien heeft hij een stok achter de deur, vindt het OM. Als hij opnieuw de fout in gaat hangt hem nog altijd een voorwaardelijke celstraf van twee jaar boven het hoofd van een eerdere veroordeling.
De verdachte zelf kon zich wel vinden in de eis, hij vindt dat hij de straf verdiend heeft. Ook heeft hij de goede hoop dat het hem lukt om met hulp van de reclassering alsnog zijn leven op de rit te krijgen. Ronald is ervan overtuigd dat dat hem deze keer gaat lukken, zei hij in de rechtbank.

Schadevergoeding

Volgens zijn advocaat is voor slechts drie van de zeven inbraken die Ronald ten laste zijn gelegd voldoende bewijs. Hij denkt ook dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf onvermijdelijk is, maar vindt de 15 maanden die het OM eist te veel. Ook vindt hij dat de rechtbank de schadevergoeding moet afwijzen die een van de slachtoffer vordert.
Deze bewoner eist 17.000 euro wegens toegenomen gezondheidsklachten en 4.000 euro voor een nieuwe deur. Volgens de verdediging is er geen aantoonbare relatie tussen de gezondheidsproblemen en de inbraak. Daarnaast is het juist een kenmerk van de hengelmethode dat de voordeur niet wordt beschadigd, betoogde de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak, op woensdag 1 juni.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.