Beroep eigenaren mestkelders Schalkwijk ongegrond

© RTV Utrecht
SCHALKWIJK - Eigenaren van met drugsafval verontreinigde mestkelders in Schalkwijk hebben bakzeil gehaald in een juridische procedure tegen de gemeente Houten. De Raad van State heeft hun beroep ongegrond verklaard.
De gemeente legde de eigenaren in 2020 een zogenoemde last onder bestuursdwang op om de met drugsafval verontreinigde mest uit de mestkelders op het perceel aan de Provincialeweg 44/44a te laten verwijderen. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, heeft de gemeente de verontreinigde mest zelf laten verwijderen na het verlopen van de gestelde termijn.
In de uitspraak stelt de Raad van State dat de gemeente de eigenaren terecht als overtreders heeft aangemerkt. Zij hadden extra oplettend moeten zijn omdat in het najaar van 2019 een hennepkwekerij op hun terrein was opgerold. Als professional op het gebied van mestverwerking konden zij bovendien weten dat er met de mest in de putten iets niet in orde was.
De Raad van State vindt ook dat de gemeente de kosten (circa 262.000 euro) van het verwijderen van de verontreinigde mest op de eigenaren mag verhalen en dat deze kosten redelijk zijn.
Burgemeester Gilbert Isabella is tevreden met de uitspraak. "De Raad van State bevestigt hiermee dat je als eigenaar van een perceel of pand ook plichten hebt. Ook al ben je geen dader, je kunt wel aangesproken worden op wat er in of met jouw eigendom gebeurt. Blijf dus altijd oplettend en controleer regelmatig je bezittingen, ook als je ze aan iemand hebt verhuurd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.