Onweer in de provincie: ondergelopen straten, blikseminslag en problemen op het spoor

© Caspar Huurdeman
UTRECHT - Het onweer was al even het land uit, maar het zorgde vandaag nog lang voor flinke problemen op het spoor. Op meerdere plaatsen waren storingen en daarom reden op sommige trajecten minder of geen treinen. Volgens de NS waren de grootste problemen rond 19.30 uur verholpen.
Door blikseminslag waren kabels doorgebrand en omgevallen bomen zorgden voor schade aan het spoor. Vooral rond Utrecht was er veel uitval en waren de treinen en perrons drukker dan normaal.
Overwegen rond Soest en Baarn dicht door storing
Overwegen rond Soest en Baarn dicht door storing © Caspar Huurdeman

Storing op seinen en overwegen

Tussen Baarn en Hilversum reden lang geen treinen vanwege een stroomstoring die ontstond door een blikseminslag. Ook spoorbomen op overwegen rond Soest en Baarn bleven daardoor dicht, waardoor verkeersdeelnemers niet over konden steken. ProRail waarschuwde weggebruikers het ook vooral niet te proberen. Er kan immers altijd nog werkverkeer over het spoor langskomen.

Rhenen kreeg de volle laag

Het onweer trok rond 16.00 weg naar het oosten. Behalve die ene blikseminslag bij een gezondheidscentrum in Utrecht, lijkt de schade in de regio mee te vallen, zegt de brandweer. Rhenen lijkt relatief het zwaarst getroffen. Daar was de brandweer nog lang druk met omgevallen bomen en ondergelopen straten.
Water loopt door de straten in Rhenen
Op ingezonden beelden is te zien dat Rhenen rond 14.00 uur nog een keer de volle laag kreeg. De brandweer moest meerdere keren uitrukken voor wateroverlast en bomen die over de weg lagen. Elders in de regio stonden de straten her en der ook blank, maar daar hoefde de brandweer er niet aan te pas te komen.
Volgens de gemeente Rhenen is er "geen schade aan personen". Wel is er een boom gevallen op de Ericaschool in Rhenen en op andere plekken is er schade aan daken, putdeksels en wegen. De gemeente raadt verder aan de komende twee dagen even niet de bossen in te trekken. Het is nog onduidelijk hoe gevaarlijk het daar is.

Blikseminslag in Hoograven

Eerder op de ochtend, rond 11.00 uur, donderde het ook nog flink boven Utrecht. Bij Gezondheidscentrum Hoograven in Utrecht sloeg met een flinke knal de bliksem in.
Het was even behoorlijk heftig toen het onweer losbarstte, vertelt manager huisartsenzorg Yvonne Pijnacker. "Er was een enorme klap te horen. Ik hoorde zelfs over dode vogels en een vuurbal die te zien zou zijn geweest." Een ooggetuige zegt dat mensen zo erg schrokken van de harde knal, dat ze dachten aan een explosie of iets dergelijks.

Morgen opnieuw onweer

Morgen kan het opnieuw flink tekeer gaan. Vooral in het midden en westen van het land kan het 's middags behoorlijk plenzen. Daarbij is kans op flink onweer, grote hagelstenen en lokaal zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Een valwind of windhoos is niet uitgesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.