Bewaker vrouwengevangenis Nieuwersluis verdacht van misbruik gedetineerden

© RTV Utrecht
NIEUWERSLUIS - In de vrouwengevangenis van Nieuwersluis wordt onderzoek gedaan naar een zedenzaak. Een medewerker van de penitentiaire inrichting zou zeker drie vrouwelijke gedetineerden hebben misbruikt en zit nu zelf in een cel. Dienst Justitiële Inrichtingen laat aan RTV Utrecht weten dat de man hangende het onderzoek op non-actief is gesteld.
Volgens het Openbaar Ministerie speelde de zaak in de periode van 2010 tot 2016. Toen een van de vrouwen vorig jaar besloot aangifte van seksueel misbruik te doen werd een onderzoek ingesteld. Afgelopen dinsdag is in Amsterdam een 47-jarige man aangehouden. DJI wil behalve de schorsing niets over de medewerker kwijt. De dienst wil ook niet zeggen of de man op het moment van zijn arrestatie nog actief was in Nieuwersluis of bij een andere gevangenis in de regio.
In de Volkskrant vertelt de advocaat van de vrouw die vorig jaar aangifte deed over de werkwijze van de cipier. Hij zou als hij in zijn eentje de nachtelijke ronde over de afdeling deed, de deur van haar cel hebben geopend met zijn loper. Op die manier kwam hij tientallen keren 's nachts haar cel in. Volgens de vrouw mishandelde en misbruikte hij haar daar. Ook zou hij in haar cel drugs hebben gebruikt.
In het onderzoek dat werd ingesteld nam het OM twee oudere aangiften tegen de verdachte mee, die eerder nog niet tot vervolging hadden geleid. De Volkskrant schrijft dat behalve het slachtoffer dat vorig jaar aangifte deed zeker vier andere vrouwen de cipier destijds hadden beschuldigd van een zedenzaak.
De verdachte Amsterdammer is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Het onderzoek naar de man loopt nog. Als dat is afgerond beslist de officier van justitie of hij alsnog vervolgd wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.