Bibliotheek Utrecht schrijft brandbrief aan politiek: sluiting dreigt voor drie tot vijf vestigingen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De Bibliotheek Utrecht wil structureel meer subsidie. Gebeurt dat niet, dan dreigt een grote reorganisatie waarbij meerdere filialen gesloten worden. Daarom heeft directeur Deirdre Carasso een brandbrief geschreven aan de lokale politiek. "Wijkbibliotheken sluiten is een zwart scenario dat we absoluut niet willen."
Op de lange termijn heeft Bibliotheek Utrecht 1,5 miljoen per jaar extra nodig, zegt Carasso. Als de gemeente niet over de brug komt start nog dit jaar een reorganisatie die leidt tot sluiting van drie tot vijf filialen. Bibliotheek Utrecht heeft op dit moment dertien vestigingen in de stad.
Als we niets doen gaan we failliet.
Bibliotheek Utrecht-directeur Deirdre Carasso
Welke vestigingen dan dicht gaan, weet Carasso nog niet. "Dat gaan we dan met de gemeente bespreken. Maar eigenlijk hopen we dat het zover niet komt."

Meegroeien met uitdijende stad

1,5 miljoen extra per jaar is geen onredelijke vraag, vindt de directeur. Want de stad groeit tot 2040 met bijna 100.000 inwoners. Dus vraagt ze de politiek de subsidie mee te laten groeien. "Dan kan het tekort worden opgelost, kunnen ook straks alle Utrechters gebruik maken van de bibliotheek en kan de bibliotheek haar brede dienstverlening blijven ontwikkelen."
Dat de Utrechtse bibliotheek in financieel zwaar weer zit is niet nieuw. In maart luidde Carasso al eens de noodklok. "Het huidige tekort lossen we op met een bijdrage uit ons eigen vermogen en enkele bezuinigingen. Maar als we niets doen gaan we failliet."
Carasso doet er naar eigen zeggen alles aan om de broekriem aan te halen. Ook zoekt ze manieren om met de bibliotheek zo veel mogelijk inkomsten te genereren. "Maar driekwart van onze begroting wordt besteed aan huisvesting en personeelskosten. Als we moeten bezuinigen hebben we geen andere keuze dan vestigingen sluiten."
Ik ben op dit moment in de vestiging in Leidsche Rijn en het zit hier bomvol met scholieren die leren voor hun examens.
Deirdre Carasso

Maatschappelijke functie

Een rampscenario, vindt Carasso, want de bibliotheek draagt bij aan bijvoorbeeld kansengelijkheid. "Een belangrijk thema voor de Utrechtse politiek. Er zijn ontzettend veel organisaties die gebruik van onze ruimtes maken, denk aan Taal Doet Meer en Stichting Leren voor de Toekomst. Ik ben op dit moment in de vestiging in Leidsche Rijn en het zit hier bomvol met scholieren die leren voor hun examens. Misschien hebben zij thuis geen plek om dat te doen."
In de brandbrief die Carasso schreef aan de politiek richt ze zich in het bijzonder tot de partijen die op dit moment aan de formatietafel zitten (GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie). Ze heeft 'goede hoop' dat die partijen iets voor de lokale bibliotheek kunnen betekenen. Er wordt al enkele maanden met de gemeente overlegd over de geldproblemen. Volgens Carasso verlopen die gesprekken 'constructief'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.