Ouderen gooien de heupen los tijdens Beweegweek: 'Het helpt mensen met dementie'

LEXMOND - Voetjes van de vloer en gaan met die banaan: bewoners van de Laakse Hof in Lexmond dansen donderdagochtend wat af op de klanken van ABBA. En dat mogen ouderen allemaal nog veel vaker doen, zegt het Ouderenfonds. Daarom is ook de Nationale Beweegweek in het leven geroepen. "En het helpt mensen met dementie óók nog om rustiger te worden, maar dat weten de meesten niet."
Bewegen helpt mensen met dementie: 'Al snel maakt het je rustiger in je hoofd'
Of er even een hitje uit de jaren 50 opgezet kan worden, wordt er door bewoners geroepen. Als dan de eerste noten van Corry Konings' 'Ik krijg een heel apart gevoel van binnen' over het grasveld schalken, zijn ze tóch niet teleurgesteld. "Nee joh, ook een lekker nummertje. Kom, we gaan dat dansen maar eens doen."

'Handjes in de lucht'

Buurtsportcoach Britt Holtz-Hendrikse zet de box nog even een tikje harder en schreeuwt dan: "Hup, die handjes in de lucht. En op en neer bewegen." Ze beginnen in Lexmond aan een work-out van een minuut of 20. Klinkt niet als heel lang, maar het doet veel meer met ouderen dan je denkt, zegt Britt. "Veel ouderen zitten uit gewenning - helaas - de hele dag. Terwijl een paar danspasjes per dag je juist een stuk mobieler kunnen houden."
Tja, waarom deze bewoners denken dat 60 procent van de ouderen te weinig beweegt? Spieren die niet meer zo sterk aanvoelen, geen zin hebben, maar vooral: het niet leuk vinden om het alleen te doen. "Als je de hele dag op je bips zit, word je een partijtje stijf, hoor. En dan denk ik weleens: kom, ik pep mezelf op. Maar het werkt eigenlijk beter als je samen wat gaat ondernemen."
Bewoners klaar? Bewegen maar!
Bewoners klaar? Bewegen maar! © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Minder prikkels

En dan komt ook nog het bijkomende voordeel voor de bewoners met dementie, vertelt Margriet Boer, welzijnscoach in de Laakse Hof. "Mensen met dementie krijgen de hele dag superveel prikkels binnen. Daar word je onrustig van. Bewegen helpt hen om die prikkels te verminderen. En tegelijkertijd krijgen ze door bijvoorbeeld het dansen een stofje binnen dat gelukkig maakt."
Klinkt als win-win, dus. En daar zijn de bewoners het wel mee eens. "Ja, door die coronatijd ben ik niet meer van elastiek. Alsmaar binnen zitten... Ik besef ineens dat ik heus wel een paar minuten per dag een rondje kan lopen."
Ook achter de rollator kan er gewoon bewogen worden, zegt buurtsportcoach Britt.
Ook achter de rollator kan er gewoon bewogen worden, zegt buurtsportcoach Britt. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Lee Towers

Zelfs die minuten helpen al, aldus sportcoach Britt. "Absoluut. Je denkt misschien: die gekke danspasjes, hoeveel verschil kan het maken? Maar al doe je maar mee met Olga Commandeur op tv, of beweeg je je schouders terwijl je op de bank zit. Het houdt verschillende delen van je hersenen in beweging."
De dames - rollator incluis - dansen er ondertussen op los. Lee Towers klinkt door de box heen. "O, nu ga ik gek doen hoor, dames", lacht een bewoonster. Met een knipoog laat ze een hand los van de rollator. "Zie je wel, ik kan nog steeds dansen op 'Dancing Queen'. Al is het wellicht niet meer zo soepeltjes als vroeger."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.