Gemeenteraad krijgt nadrukkelijke rol in coalitieakkoord Lokaal Belangrijk, CDA en VVD Leusden

© Gemeente Leusden
Leusden - De zorg voor de aarde, de positie van de gemeenteraad en het belang van betrokkenheid onder de inwoners staan centraal in het nieuwe coalitieakkoord dat vanmorgen in Leusden is gepresenteerd. Op 2 juni worden Alexandra Kolkman (Lokaal Belangrijk), Wim Vos (CDA) en Patrick Kiel (VVD) voorgedragen als wethouders, na een debat over de afspraken die hun partijen de afgelopen weken onderling hebben gemaakt.
Een coalitieakkoord op hoofdlijnen is het geworden met nadrukkelijk een rol voor de nieuwe gemeenteraad, legde beoogd wethouder Kolkman van Lokaal Belangrijk vanmorgen uit. "We noemen het akkoord 'Met raad en daad'. We vragen aan de raad om de komende maanden aan te geven welke daden het college precies moet aanpakken en wanneer." Met die zogenoemde 'strategische raadsagenda' wil de coalitie ervoor zorgen dat de wensen van alle inwoners en ondernemers van Leusden beter vertegenwoordigd worden.

Nieuwkomer

Lokaal Belangrijk meldde zich voor de verkiezingen als nieuwe partij en werd op slag de grootste fractie, met 7 van de 23 zetels. Vanuit het niets werd de nieuwkomer initiatiefnemer voor het toekomstige gemeentebeleid. De politieke aardverschuiving werd algemeen geduid als een duidelijke keuze tegen de manier waarop de energietransitie tot dan toe was aangepakt. Het ging te snel, stelde Lokaal Belangrijk tijdens de campagne en kennelijk waren veel inwoners van Leusden het daarmee eens.
Zo'n uitslag kun je niet negeren, vindt VVD'er Kiel. Kiel was, net als Vos van het CDA, in het vorige college al wethouder. Volgens hem heeft de ambitie om niet in 2050, maar al in 2040 klimaatneutraal te zijn zoveel discussie veroorzaakt dat concrete resultaten tot nu toe zijn uitbleven. De coalitiepartijen hebben afgesproken om voorlopig af te zien van grote zonnevelden en windturbines, zolang het elektriciteitsnet de verwachte opbrengst nog niet aankan. "We pakken eerst de zaken aan waar we nu mee aan de slag kunnen", aldus Kiel.

Duurzamer leven, minder verbruiken

Dat houdt in dat Leusden eerst bekijkt of inwoners zelf duurzamer kunnen leven en minder verbruiken. Volgens de coalitie is er nog veel winst te behalen met onder meer het aanpassen van bestaande woningen en andere gebouwen, en met het planten van veel extra bomen. Het is beter om in te zetten op lokale opwek van stroom voor lokaal gebruik, vinden de partijen. De gemeente gaat ook investeren aan het opslaan van energie en warmte die niet direct verbruikt wordt.
Behalve over duurzaamheid zijn ook globaal afspraken gemaakt over het sociaal domein, wonen en financiën. Het is nu aan de gemeenteraad om de prioriteiten te bepalen, vindt de coalitie. CDA-politicus Vos ziet daarin overigens geen grote breuk met het gemeentebeleid waaraan hij eerder meewerkte. "De dynamiek is wel anders", zegt hij over de nieuwe politieke verhoudingen. "Maar behalve in de gemeentepolitiek zie je ook in de hele samenleving dat er vaak zaken spelen die je niet nu al in een coalitieakkoord hoeft vast te leggen."

Kwetsbaar

Over de betrekkelijke onervarenheid van de nieuwe politici in de coalitie maakt Kolkman van Lokaal Belangrijk zich geen zorgen. "Net als in een liefdesrelatie is communicatie belangrijk. Als het even niet lekker gaat moet je met elkaar in gesprek." Kiel vindt het een compliment waard dat Lokaal Belangrijk, toch met afstand de grootste partij, zich in de onderhandelingen kwetsbaar heeft durven opstellen. "Dat geeft vertrouwen", zegt hij. Vos sluit zich daarbij aan. "Je komt gaandeweg zaken tegen waar je nu nog geen standpunten over hebt. Een van de vragen was dus: hoe gaan we daar dan mee om?"
De coalitie heeft de portefeuilles van de wethouderskandidaten alvast op hoofdlijnen verdeeld. De definitieve wethouderstaken worden in het nieuwe college bepaald. Alexandra Kolkman wordt verantwoordelijk voor Duurzaamheid, Econmische Zaken en Cultuur. Wim Vos neemt - net als in de afgelopen periode - Financiën, Ruimtelijke Ordening en Buitenruimte voor zijn rekening. Patrick Kiel krijgt Sociaal Domein, Wonen en Onderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.