Vandalen of windvlaag? Vernield Amerongs hockeyveld is een mysterie

Amerongen - Wie, waarom en vooral hoe? De vernieling van het hockeyveld van de Amerongse club De Haaskamp houdt de gemoederen flink bezig in het dorp. Niet alleen omdat er nog geen zicht is op de mogelijke dader, maar ook omdat niet te zeggen is of het veld wel door iemand gesloopt is. Voorzitter Sanne Ruijs: "Het is voor nu raadselachtig. Los van het wie en waarom, is het hoe echt wel een serieuze vraag."
Het was een hard gelag voor het bestuur en de leden van Hockeyclub De Haaskamp toen ze op 15 mei een deel van het veld omvergetrokken zagen. Wat betreft timing kon het niet slechter uitkomen. Dit jaar viert de club het 50-jarig bestaan en met het lustrumfeest tijdens de Pinksterdagen zit er nog vaart ook achter het herstel van de ongekende ravage.
Vorige week zijn werkzaamheden begonnen. Naar verwachting is het veld op tijd gerestaureerd voor de viering.
"Hier ligt een stuk van anderhalf bij anderhalve meter, dat krijg ik niet opgetild", zegt voorzitter Sanne Ruijs. Wat er nou precies gebeurd is, is hem dan ook een raadsel. Samen met de politie wordt geprobeerd dat uit te zoeken. "Buurtonderzoek hebben we gedaan. Contact met omliggende verenigingen, horeca en bewoners. Die hebben we bevraagd. Maar we hebben nog niet echt een antwoord. We hebben geen heterdaad, geen camerabeelden en er zijn geen getuigen die zich hebben gemeld."
De velden zijn niet van de hockeyclub. Ze zijn in beheer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. CSC Sport, een bedrijf uit Zeewolde verzorgt het onderhoud. Wethouder Chantal Broekhuis (CDA) baalt enorm van de schade aan het veld: 'We hebben aangifte gedaan van de schade en hopen dat er iemand wordt opgespoord." Daar is de politie nog mee bezig en geeft daarom verder geen commentaar op dit nog lopende onderzoek.
Ondertussen is het bedrijf CSC Sport, gespecialiseerd in de aanleg en onderhoud van kunstgras met herstelwerkzaamheden begonnen. Wat experts van dit bedrijf denken over de schade aan het veld is opzienbarend. Schade aan een veld zoals in Amerongen komt niet vaak voor. Slechts eens in de vijf tot tien jaar klaart het bedrijf een klus met de omvang zoals nu. Kunstgrasspecialist Jos Geres zegt: "Met mensenkracht zal dit bijna niet gaan, dan zul je machines nodig hebben. Maar daar zijn geen sporen van. Dan zou je toch moeten denken aan iets van een valwind. Het is voor mij ook een raadsel."

Exteem weer

De vernieling vond plaats in het weekend van 14 op 15 mei. En hoewel het in theorie mogelijk is dat er zeer lokaal extreem weer kan plaatsvinden, schat meteoroloog Grieta Spannenburg die kans heel erg klein in: "Ik heb het nog even voor de zekerheid besproken met een weercollega. Die stelt ook dat het niet met een heftige weersituatie -valwind of iets dergelijks- te maken kan hebben gehad. Het weer was dat weekend heel rustig. Maar zelfs als er wel iets van een windhoos was overgetrokken, dan nog is het erg moeilijk om óp de grond dergelijke effecten te krijgen."
"Het hoe is echt een grote vraag", zegt voorzitter Ruijs. De lezing van de kunstgrasexpert betwist hij, al wil hij niets uitsluiten. "Ja die theorie ken ik, ik wil verder geen aannames doen maar ik ga toch uit van een groep mensen. We moeten dus afwachten en kijken of mensen die wel iets weten zich toch willen melden bij ons."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.