Woerden doet aangifte van lekken geheime stukken over Ferm Werk

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Woerden - Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden heeft aangifte gedaan van het schenden van de geheimhoudingsplicht door leden van de gemeenteraad. Het gaat om een persbericht dat lokale partij Woerden&Democratie in januari stuurde met informatie over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Ferm Werk. Het Openbaar Ministerie kijkt of er mensen moeten worden vervolgd.
Toenmalig raadslid Wilma de Mooij riep in het gewraakte persbericht het college op om openheid van zaken te geven over wat er bij Ferm Werk aan de hand was. Bij Ferm Werk - een organisatie die in Woerden, Oudewater, Montfoort en Bodegraven-Reeuwijk werkzoekenden aan bedrijven koppelt - zou een leidinggevende zich hebben misdragen. De man zou seksuele relaties zijn aangegaan met medewerksters en een cliënt. Ook zou hij geprobeerd hebben collega's te verleiden en ongepaste opmerkingen hebben gemaakt. Verder zou bij Ferm Werk sprake zijn van een angstcultuur.

Geheim

Hoewel oud-medewerkers de geruchten later aan RTV Utrecht hebben bevestigd, kwam volgens de gemeente Woerden uit een eerste analyse niets onoorbaars naar voren. Het college informeerde de raadsleden daarover in het geheim. Toen Woerden&Democratie begin dit jaar toch gegevens over de zaak openbaarde, stelde burgemeester Molkenboer een formeel onderzoek in naar het lekken van geheime informatie.
Vorige week kreeg burgemeester Molkenboer het advies om het onderzoeksrapport aan het Openbaar Ministerie door te sturen. De officier van justitie zal bepalen of er raadsleden vervolgd worden voor het schenden van de geheimhoudingsplicht. Het rapport wordt voorlopig niet gedeeld met de gemeenteraad.

Externe bronnen

Fractievoorzitter Reem Bakker van Woerden&Democratie, die ook bij de zaak betrokken is, ontkent in een reactie opnieuw dat hij de regels heeft overtreden. Hij houdt vol dat hij zich heeft gebaseerd op informatie van externe bronnen. Hij zegt het onderzoek van het OM met vertrouwen tegemoet te zien en is bereid om volledig mee te werken.
Bakker toont zich ook teleurgesteld dat hij niet is gehoord in het onderzoek van de gemeente. "Door drukte en in afwachting van expertise is er door het onderzoeksbureau besloten om zonder mij verder te gaan", schrijft hij. "Er is door de burgemeester geen enkele keer geprobeerd om het gesprek te voeren of überhaupt in te zoomen op de gehele gang van zaken."

Vermeende misstanden

Intussen worden de vermeende misstanden bij Ferm Werk, de zaak die centraal staat in de politieke rel, ook nog altijd onderzocht. Medewerkers en oud-medewerkers kunnen anoniem hun verhaal doen bij extern onderzoeksbureau De Zaak Hermelink.
De resultaten daarvan worden na de zomer verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.