Klimaatactivisten klimmen op dak van Staatsbosbeheer in Amersfoort en kleuren vijver gifgroen

© Keistadnieuws
Amersfoort - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren vanmiddag bij het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer in Amersfoort. Ze hekelen de samenwerking tussen de natuurorganisatie en Shell.
Een paar activisten zijn op een afdak van het gebouw aan het Smallepad geklommen om een spandoek op te hangen en hebben een gifgroene kleurstof in een vijver gedaan. In het symbolisch vervuilde water wordt kleding gewassen. De politie is aanwezig en houdt vooralsnog alleen in de gaten wat er gebeurt.
"Sinds 2019 sponsort Shell Staatsbosbeheer voor de aanplant van bomen", aldus Extinction Rebellion. "Door de samenwerking gebruikt Shell het logo van Staatsbosbeheer voor marketingdoeleinden. Dat is greenwashing: onder het mom van 'zorg voor de aarde' meet Shell zich een groen imago aan. Alsof het planten van een paar jonge boompjes Shell's enorme CO2-uitstoot kan compenseren."
Met een optreden bij het kantoor van Staatsbosbeheer beelden de actievoeders uit hoe 'greenwashing' werkt. "De kleurstof in de vijver, uraninezout, is een onschadelijke stof die niet aan oppervlaktes hecht en zichzelf binnen enkele dagen afbreekt onder invloed van daglicht", benadrukt Extinction Rebellion. "Zowel de gemeente als Staatsbosbeheer zijn hierover geïnformeerd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.