TeamAlert wil veiligheid maaltijdbezorgers vergroten: 'Verantwoordelijkheid van bezorgers én werkgevers'

Utrecht - Met het online platform Bezorg Veilig wil de Utrechtse jongerenorganisatie TeamAlert de veiligheid van maaltijdbezorgers vergroten. En dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgevers, zegt de organisatie. "We zien een gedeelde verantwoordelijkheid bij maaltijdbezorgers en werkgevers."
"Een op de vier maaltijdbezorgers die wij hebben gesproken heeft wel eens een ongeluk meegemaakt", vertelt Tom Plaum van TeamAlert. Ook al gaat het soms om een simpele valpartij omdat remmen het niet goed doen, is het alsnog veel te veel. "Het gaat ook om aanrijdingen met andere weggebruikers."
Om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten lanceert TeamAlert vandaag Bezorg Veilig, een online platform met een veiligheidstraining voor bezorgers en tips voor werkgevers.
Want zowel de werkgevers als de werknemers zijn verantwoordelijk, zegt Plaum. "Het zijn vaak jonge bezorgers tussen de 16 en 24 jaar die ook nog eens op een snel voertuig rijden, zoals e-bikes en scooters. Daardoor gaan ze sneller dan de rest van de weggebruikers", zegt Plaum. Tel daarbij op dat jongeren minder goed risico's kunnen inschatten en een ongeluk is snel gemaakt. "Ze denken: dat rooie licht kan ik net nog wel even meepakken, ik kan nog net even voor deze auto langs. Dat gaat vaak ook goed, maar als het een keertje misgaat heb je een probleem."

Versleten banden en remmen

Met een online training over gevaarherkenning hoopt TeamAlert de bezorgers te wijzen op risico's. Plaum: "We hebben ook verschillende tips voor werkgevers om het gesprek aan te gaan met bezorgers en om goed materiaal te hebben. We zien vaak dat remmen of banden zijn versleten."
De maaltijdbezorgers hebben zelf ook tips voor de werkgevers, aldus Plaum. "Dat ze niet zo opgejaagd moeten worden en dat er genoeg bezorgers per dienst moeten worden ingehuurd en ingezet. Als je maar twee of drie bezorgers hebt, moeten die van hot naar her sjezen. Dat zorgt wel voor druk, waardoor jongeren onbewust sneller een risicootje nemen. Dat willen we voorkomen."
Tot slot is er ook nog een tip voor u, de sushiconsument en hamburgerbesteller. "Als je vanmiddag al weet: ik heb zin om om 19.00 uur een pizza te bestellen, dat je dat dan gelijk doet. Dan is het voor het restaurant al een stuk duidelijker hoeveel bestellingen ze hebben en hoe druk het gaat worden voor de bezorgers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.