Medicijn voor obesitaspatiënten mogelijk vergoed: 'Overgewicht wordt erg onderschat'

Provincie Utrecht - De kans is groot dat het medicijn Mysimba wordt vergoed voor patiënten met overgewicht. Het middel helpt deze groep patiënten om gewicht te verliezen en minder te eten.
Volgens Ignace Janssen, medisch directeur van de Nederlandse Obesitaskliniek in Nieuwegein, is dit belangrijk omdat overgewicht erg wordt onderschat. "Het is een chronische ziekte, maar velen denken dat dit alleen voorkomt bij mensen die geen controle over hun eten hebben." Toch is dat volgens de medisch directeur niet helemaal het juiste beeld. "In je hersenen wordt bepaald waar het evenwicht zit van je gewicht. Als dat verstoord wordt, is dat een ziekte dat je met medicijnen moet behandelen."

Werking medicijn

Mysimba helpt deze groep patiënten door het prettige gevoel dat obesitaspatiënten krijgen van eten te dempen. Daarnaast helpt het mensen met overgewicht ook om zich iets voller te voelen, zodat ze minder eten.
Toch heeft niet iedereen baat bij het medicijn; bij 80 procent van de mensen die het hebben gebruikt helpt het middel, maar bij de overige 20 procent niet. De groep die het wel succesvol gebruikt, verliest gemiddeld 10 procent van hun gewicht. "Dat is goed voor hun gezondheid, maar het nadeel is dat ze het moeten blijven slikken om dit vast te houden", legt Janssen uit. "Het is geen wondermiddel."
Daar komt bij dat niet iedereen het middel voorgeschreven kan krijgen. Mysimba kan alleen worden ingezet bij obesitaspatiënten met een BMI van 30 of hoger en en bij mensen met een BMI van 27 of hoger die complicaties krijgen door hun overgewicht.

Prikkels

Volgens Janssen is het naast de toegankelijkheid van het middel ook belangrijk om de leefomgeving van mensen aan te passen. "Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de westerse wereld. Een van de grote oorzaken is de hele omgeving die ons aanzet tot te veel eten en te weinig bewegen. Dat moet je bij de kern aanpakken door prikkels naar beneden te brengen, maar dat is een zaak van de overheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.