Twee personen onwel na lekken giftige stof uit vrachtwagen in Amersfoort

© News United / Marnix Manschot
Amersfoort - Twee personen zijn vanavond onwel geworden nadat er een giftige stof is gelekt uit een vrachtwagencontainer bij een supermarkt in Amersfoort. De slachtoffers zijn uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis.
Het gaat om een supermarkt aan het Neptunusplein. De melding van de giftige stof werd aan het begin van de avond gedaan.

Aluminiumfosfide

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat het om aluminiumfosfide, een stof die gebruikt wordt om ongedierte te doden in zeecontainers. "Bij aankomst van een container moet dit verwijderd zijn, maar dat is in dit geval niet gebeurd."
Het goedje zat in een enveloppe, dat nietsvermoedend door een medewerker naar de supermarkt is gebracht. Vervolgens werd de medewerker én de chauffeur van de vrachtwagen onwel. Daarop is zowel de brandweer als de ambulance opgeroepen. Hoe ze er nu aan toe zijn, is onbekend.

Geen gevaar voor omgeving

Als aluminiumfosfide in aanraking komt met water ontstaat er een gevaarlijk gas, genaamd fosfine. Dit hebben de slachtoffers mogelijk ingeademd. Volgens de VRU is de stof die binnen in de supermarkt was door het RIVM meegenomen voor onderzoek in het laboratorium. De rest van het spul dat buiten was is weggespoeld met een ruime hoeveelheid water. Dat levert volgens de woordvoerder geen gevaar op voor de omgeving, omdat die ruim was afgezet.
De brandweer werkte ondertussen met speciale pakken. Uit metingen bleek later ook dat het buiten en in de supermarkt veilig was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.