DENK-leider Azarkan meldde belang in Utrechts restaurant niet expliciet

© RTV Utrecht
Utrecht - Fractievoorzitter Farid Azarkan van DENK heeft niet expliciet opgegeven dat hij een meerderheidsbelang heeft in een Utrechts restaurant. Een woordvoerder van de partij bevestigt een bericht van Trouw hierover. Azarkan gaf wel de investeringsfirma op waarmee hij in 2018 geld stak in het Marokkaanse restaurant Cousina in Utrecht.
Het gaat om een investering van 180.000 euro, waarmee Azarkan volgens de krant 90 procent van de aandelen in bezit kreeg. De aandelen zijn gekocht via het investeringsplatform 3 FP International BV, dat Azarkan overigens wel heeft opgegeven in het register van de Tweede Kamer. Met de investering heeft de partijleider van DENK "een jonge ondernemer die op 14-jarige leeftijd zijn vader verloor, kunnen helpen om zijn droom te realiseren", zegt de partij.
De aandelen van 3 FP International staan in een stichting administratiekantoor (STAK), een vorm die wel vaker gebruikt wordt. Volgens DENK heeft Azarkan de aandelen hiermee op afstand gezet met "het meest zuivere en verregaande instrument".

'Regels laten ruimte voor interpretatie'

Volgens de gedragscode moeten Tweede Kamerleden in de hiervoor bestaande registers melding maken van "een meerderheidsbelang in een vennootschap". Maar volgens DENK is het melden van investeringen door een op afstand gezette BV niet gebruikelijk.
Op de vraag waarom niet expliciet is gemeld dat Azarkan in een restaurant had geïnvesteerd, zegt DENK dat het "de stellige overtuiging" van de partij was "dat het niet noodzakelijk zou zijn". De regels laten volgens een woordvoerder ruimte voor interpretatie.

Pleiten voor belangen van horecazaken

In de gedragsregels voor Kamerleden staat ook een 'vuistregel' beschreven, die voorschrijft dat een belang moet worden geregistreerd "als een willekeurige toeschouwer zonder veel omwegen zou kunnen denken dat een bepaalde private omstandigheid van een lid van invloed is op diens stellingname in een publiek vraagstuk". Zo heeft Azarkan tijdens de coronacrisis gedebatteerd over het al dan niet sluiten of openen van horecazaken. Ook sprak hij over overheidssteun aan ondernemers, die ook voor een groot deel terecht kwam bij de hard getroffen horecasector.
DENK benadrukt dat Azarkan "ten aanzien van zijn belangen" heeft gesproken met de organisatie van de Tweede Kamer én extern advies heeft gevraagd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.