Verwaarloosd en niet meer te redden: 14 historische perenbomen in Leidsche Rijn gekapt

© Google Earth
Utrecht - Veertien bomen in een perengaard bij Castellum Hoge Woerd in Utrecht moeten gekapt worden. Dat meldt de gemeente na onderzoek. De oude bomen zijn instabiel en kunnen omgeduwd worden of omvallen als er bijvoorbeeld in geklommen wordt.
De Partij voor de Dieren kaartte de slechte conditie in februari aan omdat de decennia oude fruitbomen van waarde zijn voor biodiversiteit en cultuurhistorie. Wethouder Lot van Hooijdonk (Groen) zei toen dat er "echt wel wat misgegaan" was bij het beheer. Het was de bedoeling dat een bewonersgroep de boomgaard zou onderhouden, maar dat was volgens haar niet voldoende gelukt. Het beheer belandde daarna "tussen wal en schip".
Het college zegde na de vragen van de Partij voor de Dieren toe een plan te maken en tot afspraken te komen met de vrijwilligersgroep. In maart is de staat van de bomen en de bodem onderzocht. Daaruit is gebleken dat ze bijna allemaal in zeer slechte staat zijn en ook niet meer te redden zijn.

Wortels weggerot

De stabiliteit is slecht doordat de wortels weggerot zijn. Ouderdom is volgens de gemeente belangrijkste oorzaak, maar ook onder meer wateroverlast en maaischade. Fruitproductie, zoals de vrijwilligersgroep graag weer wilde, is niet meer mogelijk met de huidige bomen. De verwachting is dat de meeste bomen nog enkele jaren tot maximaal vijftien jaar kunnen blijven staan, maar ze zullen niet meer goed in blad en bloei komen.
Veertien bomen worden op korte termijn omgeduwd of gekapt. "We laten de stammen zoveel mogelijk op de locatie liggen ten behoeve van de biodiversiteit", aldus wethouder Kees Diepeveen (Openbare Ruimte) in een brief aan de raad. De komende jaren zullen nog meer bomen uitvallen. Daarom moet worden nagedacht over de inrichting van de gaard in de toekomst. Herplant van gekapte en omgehaalde bomen wordt afhankelijk van de inhoud van de plannen.

Ideeën

De ideeën voor het gebied lopen uiteen van het aanplanten van nieuwe perenbomen om de boomgaard te behouden en weer voor fruitproductie geschikt te maken, tot het maken van een parkgebied met daarin boom- en plantensoorten die een link hebben met het Romeinse verleden van het gebied.
De gemeente moet daarbij wel rekening houden met de ondergrond, dat een archeologisch rijksmonument is waarin niet zomaar gegraven of herplant mag worden. "We zullen betrokken bewoners betrekken bij een nieuw inrichtingsplan en het beheerplan", belooft wethouder Diepeveen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.