2 jaar cel en tbs voor serie-aanrander Lunetten: 'Pakte onvoorwaardelijke gevoel van vrijheid af'

© Nicole van den Hout
Utrecht - De rechtbank heeft twee jaar cel en tbs opgelegd aan de 29-jarige man uit Utrecht die meerdere vrouwen belaagde in de zomer van 2020. Een van de vrouwen raakte daarbij zwaargewond.
De aanvallen op de vrouwen veroorzaakten wekenlang onrust en gevoelens van onveiligheid in de Utrechtse wijk Lunetten. De rechtbank neemt hem dat kwalijk en rekent het de man aan dat hij vrouwen hun onvoorwaardelijke gevoel van vrijheid en onbevangenheid heeft afgepakt.

Opgewacht op een stille plek

In de zomer van 2020 meldden meerdere vrouwen zich bij de politie nadat ze waren lastiggevallen door een man in de Utrechtse wijk Lunetten. Allemaal beschreven ze hoe ze 's avonds of 's nachts op een stille plek werden opgewacht door een man die zich in de bosjes of achter een boom verschool. Als de vrouwen langs kwamen lopen of fietsen, werden ze naar de grond getrokken en ging de man boven op hen liggen. Vervolgens betastte hij hun borsten en geslachtsdelen.

Dna

Een van de incidenten gebeurde op 1 augustus 2020 in het Beatrixpark. Het slachtoffer fietste op dat moment door het park. Uit het niets werd ze van haar fiets geduwd en belandde ze op de grond. Een man kroop boven op haar en wilde zijn hand voor haar mond doen. De vrouw beet hem vervolgens in zijn hand, waarna hij uiteindelijk wegging.
Op het moment dat ze haar spullen pakte, zag ze dat daar ook een rol duct tape tussen zat, die vermoedelijk van haar belager was. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat er dna van de man uit Utrecht op zat. Volgens de rechtbank is daarmee bewezen dat hij de duct tape bij zich had om te gebruiken bij een aanranding.

Impact aanrandingen

Een maand later meldden nog twee vrouwen zich bij de politie vanwege aanrandingen. Een van hen verklaarde dat ze op 21 september in Lunetten door iemand was besprongen. Hierbij ontstond een worsteling. Toen ze op de grond lag, greep de man haar in haar kruis. Zowel op de jas als de tas van de vrouw trof het NFI het dna van de verdachte aan.
Ook bij de derde vrouw die zich meldde, werd dna gevonden. Tijdens haar aanranding werd ze aan haar polsen naar een bramenstruik gesleept. Hierbij lukte het haar om de man in zijn gezicht te krabben. Onder haar nagels werd zijn dna gevonden. De vrouw raakte bij de aanval zwaargewond. In het ziekenhuis moest ze weken herstellen van gebroken ribben, een klaplong en een zwaar beschadigde schouder.
Bij een eerdere rechtbankzitting in april maakten enkele slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Daaruit kwam onder meer naar voren dat ze niet langer zorgeloos over straat konden en in een enkel geval zelfs niet meer alleen durfden te wonen. Een aantal van hen is vastgelopen in een studie of een baan. De meesten hebben een posttraumatische stress-stoornis overgehouden aan wat hen is overkomen.

Cel en tbs met dwangverpleging

Eerder eiste het Openbaar Ministerie (OM) zes jaar cel met dwangverpleging, maar de rechtbank komt tot een lagere straf. In totaal hadden zes vrouwen aangifte gedaan, maar bij drie van hen kan niet met zekerheid vastgesteld worden dat de verdachte verantwoordelijk is voor de aanranding of mishandeling. In die zaken is bijvoorbeeld geen dna aangetroffen, zegt de rechtbank.
Naast de celstraf krijgt de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Na bevindingen van een psycholoog en psychiater, concludeert de rechtbank dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Om die reden moet de man behandeld worden, zodat hij later niet opnieuw in de fout gaat. Tot slot moet de man drie vrouwen een schadevergoeding betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.