Provincie wil fors investeren in wonen, natuur en mobiliteit

© Provincie Utrecht
Provincie Utrecht - De provincie wil de komende jaren grote bedragen uittrekken voor woningbouw, natuurverbetering en versterking van het openbaar vervoer. Dat is te lezen in de begroting voor de jaren 2023-2026, die vandaag door het provinciebestuur werd gepresenteerd.
Extra geld is volgens gedeputeerde Robert Strijk nodig omdat de provincie groeit en de komende jaren zal blijven groeien. De verwachting is dat in 2050 een kwart meer mensen in Utrecht wonen. "Om al die mensen op een fijne manier in onze regio te laten wonen, werken en recreëren, zijn er veel extra woningen en banen nodig en moet er geïnvesteerd worden in duurzame bereikbaarheid."
Concreet gaat het om 7,6 miljoen euro extra voor woningbouw, 50 miljoen euro voor natuur, landbouw en groen en 50 miljoen euro voor het OV. Strijk maakt op voorhand wel een voorbehoud. "De huidige tijd brengt veel onzekerheden met zich mee. Geopolitieke en maatschappelijke ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, de stikstofcrisis en de aanpak van de klimaatverandering zijn van invloed op de kosten."

Vertraging

Naast de begrotingsvoorstellen werd vandaag ook het jaarverslag gepresenteerd. Daaruit concludeert het provinciebestuur dat 2021 een positief jaar was waarin veel beleidsdoelen zijn bereikt. Sommige doelen hebben als gevolg van de coronamaatregelen en het uitstel van de omgevingswet wel vertraging opgelopen. Financieel sluit de provincie het afgelopen jaar af met een positief saldo van baten en lasten van 59,8 miljoen euro.
Provinciale Staten gaan op 29 juni in debat over de doelen en de begroting en zullen er dan ook over stemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.