IJsselstein viert carnaval op Hemelvaartsdag: 'Nu hebben we ook nog eens lekker weer'

IJsselstein - Voor het eerst viert IJsselstein carnaval in mei. En wát voor een carnaval. De stad, die sinds de traditionele sleuteloverdracht 'Apestad' heet, staat op z'n kop. Uit de ramen van de huizen schalt Nederlandstalige muziek en door de straten rijden de mooist uitgedoste karren. "Het is geweldig leuk dat het door kan gaan en dan met dít weer, dit belooft veel goeds."
De ogen van Erik Jan van Zwieten glimmen. Als één van de voorzitters van Karanavals Organisatie IJsselstein is dit een bijzonder moment. Erik Jan overlegt nog gauw het één en ander met de mensen van Handhaving die het overzicht houden en zelf ook goed in de sfeer zitten. "Kom er maar langs hoor", zegt een goedlachse toezichtshouder met een carnavalshoed op. Erik Jan neemt altijd rond eind oktober de beslissing hoe carnaval eruit gaat zien. "Toen waren de vooruitzichten nog zo dat er niks kon, dus toen hebben we besloten de optocht door te schuiven naar vandaag."
Aan die optocht doen zo'n 350 mensen mee. Er is van alles te zien, maar wat de deelnemers gemeen hebben is dat ze er duidelijk heel veel plezier in hebben. "Het leeft enorm hier boven de rivieren. In februari hebben we het al een beetje gevierd en nu in mei weer. Geen probleem", zegt iemand.

Dubbel feest

Dit jaar viert Apestad voor het 66e jaar carnaval en het is de 44e keer dat de optocht wordt gereden. Dubbel feest dus. "IJsselstein is vanuit traditie voor de helft katholiek en voor de helft protestants. Het zit hier gewoon in de genen en we kijken er altijd weer naar uit. Ik merkte afgelopen jaren toen het niet door kon gaan dat mensen echt vroegen: Gaat er wel wat gebeuren? Kan het wel doorgaan?"
Het is een bijzondere ervaring, carnaval bij een temperatuurtje van 17 graden. Maar het maakt ze hier in IJsselstein eigenlijk niet uit. "Wij zijn er altijd klaar voor wijffie", roept iemand vanaf de kar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.