Marieke (44) doet mee aan 80 km lange Kennedymars: 'Alle vogels ga ik gedag zeggen'

© Privéfoto
Vinkeveen - In Nessersluis starten vanavond 200 deelnemers aan de Kennedymars: 80 kilometer lange wandelroute die binnen 20 uur moet worden gelopen. De tocht wordt vanavond om 21.00 uur afgetrapt en eindigt in Hoornaar. De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie, zoals de tocht wordt genoemd, is een route die onder meer langs Vinkeveen, Woerden en Schoonhoven loopt. Daarnaast is er ook een lichte tijdsdruk, want de sportievelingen moeten voor 17.00 uur bij de finish aankomen.
Een van deze enthousiastelingen is de 44-jarige Marieke van der Veen uit Meerkerk. “Ja, het is iets anders dan dauwtrappen, maar ook dat zit er wel in", zegt ze. Hoewel ze toegeeft dat het een 'uitdaging' is, heeft ze vooral zin in het sportieve avontuur. "Een deel van de route is onverhard en je loopt natuurlijk ook 's nachts. Spannend!"
De Kennedymars is een onderdeel van de Vierdaagse van Alblasserwaard, waar vaker wandeltochten worden georganiseerd. De mars komt uit de Verenigde Staten en is vernoemd naar de oud-president John F. Kennedy. Hij deed ooit de uitspraak dat de militairen van nu geen 50 mijl meer kunnen lopen in 20 uur, hij vond ze heel lui. De broer van de oud-president is dit vervolgens op gaan pakken om te laten zien dat dit wel kon. Dat was de aanleiding om de mars op meerdere plekken in de VS te organiseren. Vervolgens is het overgewaaid naar Europa.

Route met veel groen

In Nederland wordt de Kennedymars al langer gelopen, maar de Vierdaagse van Alblasserwaard organiseert het voor het eerst. De route gaat door de Hollandse Waterlinie en dat is geen toeval. De verdediginglinie, die een groot deel van Holland en de stad Utrecht moest beschermen, bestaat 350 jaar. Reden genoeg voor de Vierdaagse van Alblasserwaard om dit te herdenken door een route uit te stippelen waar veel polders, waterdijkjes en groen te zien is.
Om de tocht te kunnen lopen, heeft Marieke veel getraind. Met een trainingsschema van een coach begon ze met 5 kilometer wandelen en eindigde met een training van 50 kilometer. "Het schema lijkt erg op het schema voor mensen die trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste 30 kilometer wordt dus overleven, want dat zat niet in mijn schema." Daar komt bij dat de wandeltocht binnen 20 uur moet worden gedaan, wat neerkomt op 4 kilometer per uur inclusief rusten. "Die eerste 10 uur zal wel gaan, maar daarna wordt het pittiger", verwacht Marieke. "Zeker als ik me bedenk dat ik zo lang met mijn eigen brein op stap moet."

Meer oog voor natuur

Tijdens het trainen merkte Marieke dat ze dingen zag die normaal gesproken langs haar heen gaan. "Sommige dingen vielen mij opeens op, zoals een gek verkeersbord of een kunstwerk dat er al 20 jaar staat maar ik nooit eerder bewust heb gezien." Ook zegt de wandelliefhebber meer oog te hebben voor de natuur. "Tijdens een training had ik een keer een uitrustmoment, maar toen zag ik vlak voor me een eend broeden. Toen dacht ik: oh, deze plek is bezet."
Hoewel Marieke verwacht dat het een pittige wandeltocht wordt, kijkt ze uit naar de deelname. Dat er een strakke deadline is, zorgt op dit moment niet voor extra zenuwen. "Of het stressvol gaat worden? Nou, dat weet ik pas morgen 17.00 uur", zegt Marieke met een knipoog. "Er is een begin en een eind, zeg ik altijd. En alles wat daartussen zit ga ik wel zien. In ieder geval zal ik alle vogels gedag zeggen tijdens het wandelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.