Amersfoorts toeristentreintje haalt ouderen verzorgingshuizen uit: 'Ik wil nog een keer'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Om ouderen in Amersfoort te trakteren op een leuke middag, rijdt de Keilijn op maandagen langs woon- en zorginstellingen. Ze mogen gratis mee met de door vrijwilligers geregelde rit.
"Ja komt u maar. Zet maar voorzichtig uw voet op deze trede." Met veel aandacht en geduld wordt een van de bewoners van verzorgingshuis De Plataan het rode treintje in geholpen. Twee wagonnetjes verderop wordt al gezongen: "..'k zag twee beren broodjes smeren, oh dat was een wonder." Het tovert een glimlach op het gezicht van Johan Bogers, een van de initiatiefnemers van de rondrit.
Iets belangeloos willen doen voor ouderen; het lijkt in de genen te zitten van Bogers. Tien jaar geleden kocht hij een fiets waar een rolstoel op gereden kon worden. Op deze rolstoelfiets tourde hij rond met oudere Amersfoorters. Op dat moment werkte hij nog als taxichauffeur. Inmiddels is hij daarmee gestopt en werkt hij als vrijwilliger op de Keijlijn; een knalrood treintje waarmee toeristen de hoogtepunten van de Amersfoortse binnenstad te zien krijgen.
Ouderen en begeleiders in de wagon van de Keijlijn.
Ouderen en begeleiders in de wagon van de Keijlijn. © RTV Utrecht
Een keihard fluitsignaal klinkt. Johan Bogers heeft die zojuist lachend in werking gezet. "Ooit op de kop kunnen tikken en de jongens van de technische dienst konden 'm op deze trein monteren." Bewoonster Geesje knipoogt ondertussen naar Frits Joris. Hij helpt Johan en maakt voortdurend grapjes met de passagiers. De sfeer is jolig, nog voordat de rit naar de binnenstad begonnen is.

Enthousiasme

In totaal worden tien verzorgingshuizen aangedaan, verspreid over vijf weken en alleen op maandag, want dan rijdt de Keijlijn niet voor toeristen. Johan Bogers vond een lokale horecagelegenheid bereid om een klein hapje te verzorgen aan het einde van de rit op het Eemplein. Ook krijgen de passagiers twee handgemaakte chocoladebonbons van een lokale chocolatier.
"Ik kan niet kiezen", antwoordt Jopie op de vraag wat ze het leukst vond tijdens de rit. Eigenlijk alles, maar vooral het feit om erop uit te gaan. "Ik wil nog een keer". Johan Bogers merkt ook dat het enthousiasme om mee te gaan groot is onder de ouderen van de deelnemende verzorgingshuizen. Ook de andere vrijwilligers die normaal gesproken op de trein rijden, melden zich graag aan voor deze bijzondere rondrit.
"Ik doe bij deze meteen ook de oproep aan iedereen om ook eens te kijken wat je kunt doen in een verzorgingshuis, er is zoveel te doen", aldus Bogers. In het treintje wordt nog maar eens een lied aangeheven. 'En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet....'.
Videoreportage van een ritje met de Keijlijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.