Schip omgeslagen bij botenrace in Bunschoten, 16 opvarenden in het water beland

© Caspar Huurdeman
Bij de jaarlijkse botterwedstrijd in Bunschoten is een skûtsje omgeslagen. Alle zestien opvarenden belandden in het water. Eén van hen was onderkoeld en is naar het ziekenhuis gebracht. De anderen liepen geen ernstige verwondingen op.
Het skûtsje deed mee aan de Zuidwal-wedstrijd op het Eemmeer. Vanwege de harde wind sloeg het om. De hulpdiensten rukten massaal uit om eventuele drenkelingen te helpen.
Veertien opvarenden konden snel uit het water worden gehaald. Twee bemanningsleden bleven bij het omgeslagen schip. Zij gingen even later ook naar de kant.
Beelden van het omgeslagen schip zijn op Twitter beland:

Harde wind

Na twee coronajaren is in Bunschoten dit weekend voor het eerst weer de Zuidwal-wedstrijd. Tientallen vissersschepen varen een rondje in het Eemmeer. Er staat flinke wind, ongeveer windkracht 5, maar volgens een medewerker van watersportvereniging De Eendracht is het verantwoord om het water op te gaan. "Zo'n skûtsje is relatief klein en slaat sneller om dan een grote botter."
Er stond ongeveer windkracht 5. Een ervaren zeiler moet daar wel mee om kunnen gaan.
Jan van Twillert van de veerdienst
Jan van Twillert, die met zijn veerpont tussen Bunschoten en De Eemhof vaart, zag het ongeluk van dichtbij gebeuren. "Ik zat erachter. Dit zie je niet iedere dag nee... Gelukkig hoor ik net dat iedereen die op de boot zat is gevonden." Van Twillert beaamt dat het hard waaide toen het skûtsje omsloeg. "Er stond ongeveer windkracht 5. Als je een ervaren zeiler bent moet je daar wel mee om kunnen gaan."

Race gaat gewoon door

De Zuidwal-race ging vandaag gewoon door nadat het skûtsje omwaaide. Morgen is de tweede en laatste dag van de wedstrijd. De organisatie laat weten dat ook die niet wordt geannuleerd.
De Bunschotense burgemeester prijst de hulpdiensten:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.