Coalitiebesprekingen Amersfoort lopen stuk op westelijke rondweg: 'Ben er kapot van'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Amersfoort2014 stapt uit de coalitiebesprekingen in Amersfoort. De onderhandelende partijen konden het niet eens worden over de westelijke rondweg. "De daaruit voortvloeiende spanningen in de gesprekken maakten verdere onderhandelingen onbeheersbaar", zegt Amersfoort2014.
"Op een gegeven moment sloeg ook de formateur met de vuist op tafel", zegt fractievoorzitter Menno Fousert. "En toen hadden wij het gevoel: we staan buiten de groep en buiten de formateur. We hadden niet meer het gevoel dat we konden zeggen wat we wilden, we moesten op onze woorden letten, en dat is ongezond. Dan moet je tot de conclusie komen: dit heeft geen zin."
De lokale partij sprak de afgelopen tijd met D66, GroenLinks, CDA en de Partij voor de Dieren, onder leiding van formateurs Pim van den Berg (D66) en Patricia Seitzinger (GroenLinks).
"De weg is ons letterlijk in de weg komen te staan", zegt Fousert, die van tevoren al vreesde dat de westelijke rondweg voor problemen kon zorgen: "Wij hebben duidelijk voor ogen dat er wat ons betreft zo snel mogelijk gestopt wordt met de aanbesteding van het huidige plan en we hebben daarom vanaf het begin aangegeven zo snel mogelijk over de rondweg te willen praten, want we zagen dat als de grootste hobbel om tot een akkoord te komen, maar toch werd besloten het eerst over andere thema's te hebben."
Jammer vindt Fousert het wel, dat besturen er opnieuw niet van komt. "Ik ben er kapot van. Het voelt als een kater. We zijn partijen die heel veel overeenkomsten hebben. Dat het toch stuk loopt, dat vergt toch nog wel even wat tijd om daar uit te komen."

Toekomst

De overgebleven partijen hebben bij de formateur aangegeven voort te willen bouwen op de basis die gelegd is. Ze beraden zich op de vervolgstappen en bespreken met elkaar met wie ze in gesprek gaan om tot een meerderheid voor een coalitie te komen.
Logischerwijs komt nu de ChristenUnie in beeld om mee te onderhandelen. Aanvankelijk werd ook gesproken met de partij, maar volgens toenmalig informateur Kiki Hagen lag die partij toen minder voor de hand dan Amersfoort2014.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.