Boulderen is meer dan alleen klimmen: 'Het is ook puzzelen'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Het is nog vroeg op de zondagochtend, maar de boulderhal vlakbij het Merwedekanaal in Utrecht stroomt al vol. Jong en oud staat in de hal te zoeken naar een klimroute of hangt al ondersteboven aan een muur.
In de stad Utrecht zijn inmiddels al vier hallen waar mensen kunnen boulderen. Roos Kobus werkt bij boulderhal Sterk. "Het groeiend aantal boulderhallen geeft wel aan hoe populair het boulderen is geworden."
Zelf bouldert Roos ook. "Boulderen is vergelijkbaar met klimmen op een grote wand maar zonder touw, want het is veel lager. Je klimt dus zonder zekering, maar als je valt kom je op de zachte kussens terecht."
Roos Kobus springt tegen de klimwand
Roos Kobus springt tegen de klimwand © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Roos laat het zien en klimt een rode route. Ze kiest een kleur die past bij haar niveau. Donkergroen is voor de beginnelingen en een rode route is voor gevorderden. En wie denkt dat je rustig onderaan een blokje uitzoekt om vast te pakken en verder te klimmen heeft het mis. Roos rent naar de muur en springt omhoog. Intussen kijkt ze goed naar waar de blokken hangen en heeft ze het hoogste punt na even klimmen alweer bereikt. "Je voelt je als een kind dat aan het klimmen is. Het is een puzzel waar je moet uitzoeken hoe de route precies gaat en hoe je je lichaam positioneert om de route ook te halen."
Luister naar de radioreportage over boulderen
Vanaf 8 jaar mag je boulderen. In de hal staat een vader wiens zoontje Lars aan een muur hangt. Zijn vader houdt hem goed in de gaten. Lars gaat zo goed, dat hij aan de makkelijkste volwassen route is begonnen. De rood-witte kinderroute heeft hij al gedaan. Met zijn kleine lichaam klimt hij behendig naar boven en landt op beide benen weer op de dikke mat. "Ik hou van klimmen, dat doe ik ook buiten op de rotsen in Frankrijk en ik klim in bomen."
Tegen de wand aangeplakt op zoek naar de goeie route
Tegen de wand aangeplakt op zoek naar de goeie route © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Sommige klimroutes gaan niet recht omhoog maar opzij, waardoor sommige mensen wel tegen een wand aan geplakt lijken te zijn. Twee vrienden zijn samen aan het klimmen. De eerste hangt als een luiaard aan de wand en springt er soepel van af. De ander ligt alweer lachend op de grond. "Ik doe het nog niet zo lang." Hij staat wel bij een rode route, niet één van de makkelijkste. "Het gaat me lukken vandaag."
En ja hoor, hij doet de rode route nog een keer zoekt stabiliteit op de eerste blokken, klimt verder omhoog en pakt het laatste rode blok met twee handen vast. Als hij weer met twee benen op de grond staat gaan de twee vrienden weer door naar de volgende route.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.