Gemeenteraad Utrecht: ‘Bezuiniging op lokale media moet worden teruggedraaid’

© RTV Utrecht
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad is niet blij met een voorgenomen bezuiniging op het budget voor lokale media in de stad. Het college van B&W nam twee jaar geleden het besluit om bijna een half miljoen euro te snoeien in het budget voor de lokale omroep.
In 2023 loopt de licentietermijn van RTV Utrecht af, die nu nog de lokale media in de stad verzorgt. Dat doet de omroep onder andere met U-Stad en Bingo FM, maar ook met websites en een app. Alle geïnteresseerde partijen kunnen zich binnenkort inschrijven om de licentie over te nemen. Ook RTV Utrecht mag daaraan meedoen. Vijf jaar geleden deed nieuwsmedium DUIC een gooi naar de licentie, maar verloor die strijd destijds van RTV Utrecht.

U in de Wijk

Met de nieuwe licentieprocedure zag het gemeentebestuur ook kansen om te bezuinigen. Het budget zou terug moeten van 715.000 euro naar 240.000. De directie van RTV Utrecht heeft aangegeven dat het voor dat bedrag niet kan. En ook een commissie van deskundigen voorziet een verschraling van het nieuwsaanbod in de stad. De commissie noemt de bezuiniging ‘fnuikend’. Zij kwam met een alternatief voorstel, waarbij de gemeente een serieus mediabeleid gaat voeren. Dat ontbreekt op dit moment volgens de commissie. In dat voorgestelde beleid wordt de onderzoeksjournalistiek versterkt, wordt U in de Wijk uitgebreid en komt er geld voor andere initiatieven. De commissie ziet geen rol meer weggelegd voor lokale tv, zoals U-Stad en radio, zoals Bingo FM.
Gisteravond debatteerde de Utrechtse gemeenteraad in een commissievergadering over de voorgenomen bezuiniging en het rapport van de commissie. Een grote meerderheid van de raad vindt dat de bezuiniging moet worden teruggedraaid. Meerdere partijen, zoals de SP pleitte voor het behoud van Bingo FM.

Gênant en fnuikend

Met name de Partij voor de Dieren trok fel van leer tegen de bezuiniging. Raadslid Anne Sasbrink, nam ook het woord ‘fnuikend’ in de mond, maar ze vindt de bezuiniging vooral gênant en een slecht idee. Zij eiste van wethouder Anke Klein (D66) dat ze de subsidie op het oude niveau zou houden. Ze kreeg daarbij steun van veel partijen, waaronder oppositiepartij de VVD en de nieuwe coalitiepartijen Student & Starter en de PvdA.
Wethouder Anke Klein praatte tijdens het debat met meel in haar mond. Juist deze woensdag presenteert de nieuwe coalitie haar plannen. Klein keert daarin niet terug. En ook de plannen die in het akkoord staan zijn nog strikt geheim. Wat het nieuwe college van plan is met de lokale media is dus onbekend, en ook of er extra geld wordt vrijgemaakt of niet.

Nieuwe licentie

Toch is er haast geboden, want de nieuwe licentieaanvragen moeten vlak na de zomer binnen komen, zodat begin volgend jaar duidelijk is wie de lokale media in de stad gesubsidieerd mag gaan verzorgen. Daarom beloofde de wethouder binnenkort met een brief te komen, waarin de plannen voor de nieuwe licentie worden bekend gemaakt. In augustus kan de gemeenteraad dan opnieuw over het onderwerp praten en een besluit nemen. En daarmee blijft het nog een paar maanden onduidelijk of U-Stad en Bingo FM blijven bestaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.