Piepende tram verleden tijd? Deze wieldempers moeten het gekraak oplossen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Nieuwegein - Is het eindelijk gedaan met het gepiep en gekraak van de trams in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein? Mogelijk wel, want nog dit jaar krijgen die trams zogenoemde wieldempers die de geluidsoverlast zouden moeten beperken.
Omwonenden van de trambaan klagen al sinds begin vorig jaar over de hoge piep, die vooral te horen is als de tram een bocht in gaat. Dat erkent gedeputeerde Arne Schaddelee ook. "Op sommige plekken langs ons tramtracé was deze overlast erg groot. Dat betreuren we zeer, want geluidsoverlast kan erg ingrijpen op het leven en welzijn van onze inwoners."
Was de piep weg in IJsselstein, kwam-ie weer terug in Nieuwegein. Reportage van afgelopen februari

Niet overal smeermachines

Hoewel de provincie Utrecht vorig jaar al op verschillende plekken langs de tramlijn smeerinstallaties plaatste, komen er nu toch extra wieldempers bij. Werken die installaties dan niet? Juist wel, zegt de provincie na recente geluidsmetingen. De kenmerkende piep van de tram - ook wel booggeluid genoemd - werd op de punten waar er gesmeerd werd nauwelijks waargenomen.
Maar, niet op alle plekken langs de lijn kunnen de smeermachines neergezet worden. Daarom zijn de wieldempers er als extraatje, om zeker te weten dat omwonenden écht minder last krijgen van de trambaan.

Hoe werkt het?

De hamvraag is nog wel: hoe gaan die dempers er dan voor zorgen dat overal minder gepiep te horen is? Op ieder wiel worden de dempers gemonteerd, legt woordvoerder Miranda Mens uit. "Het zijn een soort metalen plaatjes met een plastic kant. Die plaatjes worden op de wielen gezet, waardoor de trillingen van de wielen op de trambaan minder wordt."
De wieldempers van een tram
De wieldempers van een tram © Provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.