Veenendaal krijgt een islamitische basisschool, verzoek voor islamitische middelbare school in Utrecht afgewezen

Abdelkarim Salahi voor basisschool Al Amana in Zeist.
Abdelkarim Salahi voor basisschool Al Amana in Zeist. © RTV Utrecht
Veenendaal - Veenendaal krijgt vanaf augustus 2023 een islamitische basisschool. De school kreeg jarenlang geen toestemming, maar minister Dennis Wiersma gaf deze week groen licht. Een verzoek voor een islamitische middelbare school in Utrecht werd afgewezen vanwege het gebrek aan burgerschapsvorming.
Abdelkarim Salihi is blij dat het eindelijk is gelukt. De directeur van scholengemeenschap Al Amana zegt dat zij zich al tien jaar inzetten voor een islamitische school in Veenendaal. In augustus 2023 moet de eerste schooldag zijn van het Al Amana Veenendaal. Tot die tijd gaat de directeur druk op zoek naar docenten en zoekt hij samen met de gemeente naar een geschikte locatie voor de school.

200 kinderen naar Ede

200 kinderen gaan nu dagelijks naar de islamitische school in Ede, zegt Lokaal Veenendaal- raadslid Yasin Makineli. "Wij zijn heel blij dat zij nu gewoon in hun eigen gemeente naar school kunnen en niet meer hoeven te reizen." Volgens Makineli was de komst van de school een lange weg. "De gemeenteraad had lange tijd bezwaren maar tegenwoordig is de minister van Onderwijs verantwoordelijk. Die heeft nu wel toestemming gegeven."
Schooldirecteur Salihi had ook een teleurstelling te verwerken. Een aanvraag voor de eerste islamitische middelbare school in Utrecht werd door de minister niet goedgekeurd. "Wij voldeden aan alles, behalve aan het kopje burgerschap", zegt Salihi. Een vaag begrip, noemt hij het. Al Amana gaat zich nu beraden hoe zij toch nog een islamitische middelbare school in Utrecht kunnen beginnen.

Peuterspeelzaal

Volgens de schooldirecteur is daar veel behoefte aan. Er zijn in Utrecht al wel een islamitische basisschool en verschillende peuterspeelzalen. Maar de school wil graag leerlingen van hun 4de tot hun 18de begeleiden. "Leerlingen gaan nu naar het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam om daar islamitisch onderwijs te consumeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.