Nieuwegeinse vader krijgt 14 jaar en tbs, kind zag moeder vermoord worden

© Bart Meesters/ SQVision
Nieuwegein - Nieuwegeiner Jeffrey van den D. krijgt veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij voor de ogen van zijn 1-jarige dochter haar moeder doodstak bij een winkelcentrum in Den Bosch. De rechtbank veroordeelt de man voor moord op Clarinda van den Besselaar (34) uit Utrecht op 8 september vorig jaar. Na de uitspraak klonk applaus uit de rechtszaal.
Op de ochtend van de moord beëindigde het slachtoffer de relatie op aanraden van de ggz per WhatsApp, uit angst dat Van den D. weer gewelddadig zou worden. Eerder deed zij bij de politie melding van mishandeling en verkrachting. Na het appje reed Van den D. naar Den Bosch, waar zijn ex met hun kind naar haar ouders ging. Vlak voor het winkelcentrum aan het Ploossche Hof zag hij haar. Hij stak haar daar volgens de rechtbank "direct en doelgericht dertig keer in het bovenlichaam en haar nek".
Van den D. bekende het doodsteken van zijn ex, maar hij zei dat het in een opwelling gebeurde: doodslag in plaats van moord. De rechtbank oordeelde dat daarvan geen sprake was. Nadat Clarinda de relatie had uitgemaakt voerde Jeffrey een telefoongesprek met zijn moeder. Zijn moeder verklaarde later dat haar zoon gedurende dat gesprek van "extreem in paniek naar extreem rustig" veranderde.

Hartverscheurend

De rechtbank concludeert hieruit dat Van den D. rustig was toen hij om 09.17 uur zijn auto parkeerde. Toen hij zijn ex uiteindelijk zag om 09.49 uur, liep hij naar haar toe en stak haar direct dood. Omdat hij al die tijd heeft kunnen nadenken, is er volgens de rechtbank sprake van moord. Door zijn autisme en trekken van narcisme en borderline werd hij wel verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
Jeffrey van den D., die onderwijzer en adjunct-directeur was op een basisschool in Amsterdam, betuigde twee weken geleden spijt. "Ik ben natuurlijk de dader, maar ik vind het allemaal heel erg. Voor mijn dochter is het hartverscheurend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.