Organisaties wagen nieuwe poging om veerpont Nieuwer ter Aa te redden

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Nieuwer Ter Aa - In een open brief roepen meerdere organisaties minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op het pontje tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa niet op te heffen, of te zorgen voor een goed alternatief. De petitie tegen de opheffing is inmiddels al 5500 keer ondertekend.
In de brief gaan Actiecomité “Laat ons niet zwemmen”, Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Wandelnet in op de argumenten voor opheffing die de minister onlangs gaf in zijn antwoord op Kamervragen. Zo is volgens hen het argument dat meer drukte op het Amsterdam-Rijnkanaal een hoger ongevalsrisico met zich meebrengt achterhaald door modernere schepen en nieuwe technieken. Daarnaast laat de minister zich tot nu toe alleen leiden door de veiligheid op het kanaal. Voor voetgangers en fietsers is de route aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal onveiliger dan een overtocht met de veerpont, stellen de organisaties.

Omfietsen

Rijkswaterstaat wil van de verbinding af omdat de veiligheid van de pont niet langer gegarandeerd kan worden. Het binnenvaartverkeer op het kanaal neemt toe en er varen steeds grotere schepen. Ook volgens minister Harbers is er sprake van een "nautisch veiligheidsrisico".
De veerpont wordt naar verwachting nog dit jaar uit de vaart genomen. In de zomer zouden dagelijks zo'n 3200 mensen er het brede kanaal mee oversteken en in stille periodes zo'n 500 fietsers per week, onder wie veel scholieren. Zonder de 130 jaar oude veerdienst moeten die kilometers omfietsen via Breukelen over een weg waar ook veel automobilisten rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.