Kijk: zo vierde Utrecht 900 jaar stadsrechten

© Jelmer de Haas
Utrecht - Honderden Utrechters hebben taart gegeten, gedanst, genoten van live muziek en samen gevierd dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Vanochtend vroeg werd de speciale verjaardagsvlag gehesen door de Utrechtse wethouders en burgemeester Dijksma. Dat was het startsein voor alle festiviteiten.
Kijk hier hoe Utrecht 900 jaar stadsrechten vierde vandaag:
Er was veel te doen in de stad ter ere van de verjaardag. Musea waren gratis te bezoeken, het Utrechts Archief opende een speciale tentoonstelling en er waren verschillende live optredens en evenementen.

Negenhonderd hapjes

Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Daarom aten honderden Utrechters die vandaag ook jarig zijn samen taart op de Zadelstraat. "Het was heerlijk", zegt Vivianne, een van de jarigen die was uitgenodigd voor het feestje. "Het is wel heel bijzonder om zo je verjaardag te vieren. Het was zo druk."
Er werd nog meer getrakteerd vandaag. Negen restaurants deelden samen negenhonderd hapjes uit. Een populaire actie, want binnen een uur waren een aantal restaurants alle hapjes al kwijt.

'Voorop in de rij'

Maar wat viert de stad nu eigenlijk? Utrecht bestaat toch al langer dan 900 jaar? "Als je hier 900 jaar geleden kwam dan zou je inderdaad zeggen dat je in een stad was", vertelt stadshistoricus René de Kam. "Het was hier een drukte van belang. Er woonden ongeveer 2000 mensen. Dat klink misschien niet als veel, maar het was de grootste stad in de noordelijke Nederlanden."
Toch was het in die tijd officieel gezien nog geen stad. Wat veranderde er 900 jaar geleden? "Toen kregen we stadsrechten. Daarmee kon de stad meer zaken zelf bepalen." Bijvoorbeeld over de verdediging. De Singel waar mensen nu op zonnige dagen op hun bootje doorheen dobberen, kon worden aangelegd doordat Utrecht stadsrechten kreeg. Utrecht liep qua stadsrechten voorop in de rij, aldus De Kam. Alleen Stavoren in Friesland was eerder."

'In allerlei opzichten historisch'

Best iets om trots op te zijn, vindt ook burgemeester Sharon Dijksma. "Deze stad is in allerlei opzichten historisch. We zijn een belangrijke stad, en dat waren we ook in de middeleeuwen", aldus de burgemeester. "Die trots mogen mensen best voelen. Want alleen als je weet waar je vandaan komt, kun je weten waar je heen gaat."
Niet alleen vandaag wordt de verjaardag van Utrecht gevierd, tot 2 november zijn er nog allerlei feesten en partijen. Iedereen kon een subsidie aanvragen om een activiteit te organiseren. De gemeente hoopt dat het daardoor een feest wordt van alle Utrechters. De aftrap wordt vanavond afgesloten met een optreden van Kensington vanaf de Domtoren. Mogelijk wordt het een van de laatste publieke optredens van de Utrechtse band. Dijksma: "Uniek dat dat hier in hun eigen stad op de Dom plaatsvindt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.