School in Bilthoven blijft dicht na dreigmail, ook andere school sluit 'vanwege sentiment'

De Werkplaats en de dreigmail.
De Werkplaats en de dreigmail. © Google Streetview / Ingezonden (Bewerking door RTV Utrecht)
Bilthoven - De middelbare school, de basisschool en de kinderopvang van De Werkplaats in Bilthoven blijven ook morgen gesloten. Vandaag bleven zij uit voorzorg dicht vanwege een dreigmail. Het onderzoek is nog niet afgerond dus na overleg met burgemeester Sjoerd Potters, de politie en het Openbaar Ministerie is besloten de deuren ook morgen dicht te houden.
Hoewel het veiligheidsadvies niet geldt voor Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven sluit die school morgen ook de deuren. "Vanwege het sentiment dat leeft binnen onze school heb ik hierover contact gezocht met de gemeente. Na dit overleg heb ik besloten morgen het schoolgebouw te sluiten, de lessen gaan wel online door", schrijft rector Philip Wind in een mail aan de ouders en leerlingen. Hij gaat er vanuit dat het schoolgebouw na het pinksterweekend weer open gaat.
Een deel van de 1300 middelbare scholieren van De Werkplaats kreeg dinsdagavond een verontrustend bericht in de mailbox: "Ik ga jullie allemaal doodschieten. Geniet nog maar van jullie leven." Bij de tekst stond een foto van een pistool en de afzender noemde een niet kloppende datum: donderdag 2 juli.
School in Bilthoven dicht na dreigmail , op leerlingen en ouders maakt het best indruk

Gehackt

De mail was verstuurd vanuit een account van een leerling. De rector zei gisteren dat deze jongen waarschijnlijk was gehackt en dat de situatie veilig was. De politie onderzoekt de zaak en liet weten dat het de school in de gaten houdt.
Na veiligheidsoverleg adviseerde Sjoerd Potters toch de school uit voorzorg gesloten te houden. Dit hangt volgens de school samen met het onderzoek dat de politie doet naar de herkomst van de dreigmail. Volgens een woordvoerder van De Werkplaats was geen nieuwe informatie binnengekomen waardoor besloten is de school dicht te houden.
Bij de school hielden vanmorgen twee agenten en handhavers de situatie in de gaten.
© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

RTV Utrecht berichtte gisteren ook over de dreigmail. Omdat niet duidelijk was of het ging om een slechte grap of om een serieuze dreiging, noemden we toen de naam van de school niet om de onrust niet te vergroten. Nadat de school in overleg met de burgemeester besloot de deuren te sluiten, hebben we ervoor gekozen de naam wel te noemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.