Weinig antwoorden, vooral nog onduidelijkheid na dreigmail school Bilthoven

Archief
Archief © Google Streetview
Bilthoven - Lege schoolpleinen vandaag in Bilthoven. In navolging van De Werkplaats, houdt ook de naburige school Het Nieuwe Lyceum de deuren gesloten. Aanleiding is de doodsbedreiging die eerder deze week bij De Werkplaats binnenkwam: een mailer schreef dat hij op de middelbare school om zich heen zou gaan schieten.
De schrik zit er ook op Het Nieuwe Lyceum goed in, zei rector Philip Wind vandaag in een korte reactie tegen RTV Utrecht. ''Vanwege de emoties'' is volgens hem besloten om vandaag niet open te gaan en de lessen in plaats daarvan online aan te bieden. Wind wil verder niet ingaan op de situatie, hij gaat er wel vanuit dat na het weekend weer lesgegeven wordt op school.
De mail aan een deel van de 1300 scholieren van De Werkplaats kwam dinsdagavond binnen. "Ik ga jullie allemaal doodschieten. Geniet nog maar van jullie leven", stond erin. Bij de tekst stond een foto van een pistool en de afzender noemde een niet kloppende datum: donderdag 2 juli.
De Werkplaats bleef donderdag al dicht, de naburige school besloot dat voorbeeld een dag alter te volgen. Wind kan niet vertellen hoe die beslissing precies tot stand is gekomen, maar er is overleg over geweest met de gemeente. De gemeente zelf gaat niet nader op de kwestie in en de politie in het belang van het onderzoek ook niet.
Het dreigement kwam ruim een week na de veelbesproken massamoord op scholieren in het Amerikaanse Uvalde, Texas. Het is niet de enige verontrustende mail die deze week op een Nederlandse school binnenkwam. In Arnhem bleef vandaag een basisschool uit voorzorg dicht na een dreigement per mail. De minderjarige jongen die de mail gestuurd had, werd snel opgespoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.