Treinsimulator op Utrecht Centraal moet machinisten trekken; Wilco ziet zichzelf al in de cabine zitten

Utrecht - Wie wil machinist worden? De Nederlandse Spoorwegen (NS) kampen met een groot tekort aan machinisten. Het spoorbedrijf reist daarom de komende tijd van station naar station met een treinsimulator om mensen van het vak te laten proeven. We treffen Wilco, die de overstap wil maken van de bouw naar het spoor. "Dit is waanzinnig leuk."
Treinsimulator op Utrecht Centraal moet machinisten trekken
Om negen uur stond-ie al te trappelen van ongeduld. Een reis vanuit Pernis achter de rug. Met de trein, uiteraard. Als-ie even later eindelijk mag, springt Wilco Smit opgetogen achter de stuurtafel van de simulator die vandaag op Utrecht Centraal staat. Zijn hand soepel om de stuurknuppel, ogen in volle focus op de computerschermen om zich heen.
De route die hij mag gaan rijden loopt van Amersfoort naar Utrecht Centraal. Een machinist naast hem: "Het sein staat op groen en dat betekent…" Smit onderbreekt hem: "Vertrekken met veertig kilometer per uur." Hij is voorbereid. Na tientallen jaren in de bouw te hebben gewerkt, wil hij nu machinist worden.
Wilco Smit wil machinist worden: 'Dit is waanzinnig leuk'
Wilco Smit wil machinist worden: 'Dit is waanzinnig leuk' © RTV Utrecht
In de simulator gaat alles precies zoals in een echte intercity. De nieuwste ICNG, voor de kenners. Het enige verschil: de simulator staat stil en er kijken enkele nieuwsgierige reizigers over de schouder mee. Smit waant zich al een echte machinist. "Het is aan de ene kant lekker in je eentje, aan de andere kant weet je dat je mensen aan het vervoeren bent."

De NS is naarstig op zoek naar nieuw personeel. Op dit moment staan er 1100 vacatures open. Er zijn dit jaar nog bijna driehonderd opleidingsplekken voor machinisten en conducteurs. Verder is onder meer een tekort aan monteurs, veiligheidsmedewerkers en IT'ers.

De gevolgen van het personeelstekort zijn zichtbaar. Vanaf 13 juni kunnen tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem minder treinen rijden. De vrees is dat de NS op meer trajecten treinen moet schrappen door een gebrek aan werknemers.

Ondertussen vertellen machinisten rond de simulator vol passie over hun beroep aan mogelijke sollicitanten. Ze zijn ongetwijfeld geselecteerd op hun enthousiasme, maar lijken zich geen leukere baan te kunnen bedenken. Het is mooiste vak wat er is, hoor je veelal, een afwisselende baan en geen dag is hetzelfde. "En als je bijvoorbeeld in de polder van Woerden rijdt en het heeft net gesneeuwd en de zon komt op… Dat is onbetaalbaar."
De laatste woorden komen van Mark van Dooren, nu elf jaar machinist. Ook hij merkt de gevolgen van het personeelstekort. "Soms is het lastig om op het laatste moment vrij te krijgen", vertelt hij. "De treinen moeten nu eenmaal blijven rijden. Iedere machinist heeft het besef dat we belangrijk zijn voor Nederland, dus we doen het met z'n allen, maar we hebben meer collega's nodig."
Wat die in huis moeten hebben? Van Dooren: "Je moet het hoofd koel kunnen houden in onverwachte situaties. Het systeem kan falen, het weer kan opeens omslaan. Je moet dan weten wat je moet doen. We zoeken mensen die de verantwoording kunnen dragen. Het is niet zomaar wat om duizend mensen aan boord te hebben."

De treinsimulator stond vandaag op Utrecht Centraal. De komende maanden gaat hij onder meer naar stations in Arnhem, Rotterdam en Eindhoven. Ter plekke staan ook medewerkers van de personeelsafdeling van de NS om direct kennis te kunnen maken met sollicitanten.

Voor de aanwezige fotografen en journalisten kruipt Smit nog een tweede keer in de namaakcabine. Misschien blijft hij de rest van de dag nog wel op het station rondhangen. Als de rij treinfanaten – die het ook allemaal eens willen proberen – dan weg is, kan hij misschien nog eens. Of ze over een jaar collega's worden, vraagt de machinist naast hem. "Dat hoop ik wel. Die brief gaat vandaag nog de deur uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.