Minder treinen door personeelstekort bij NS

Op diverse plaatsen in de Randstad rijden vandaag opnieuw minder treinen door personeelsgebrek bij de NS. Volgens de laatste stand van zaken is dat het geval op de trajecten Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Utrecht en Utrecht-Den Haag. De NS raadt bezoekers voor de Utrecht Pride, waar de organisatie meer dan 100.000 bezoekers verwacht, aan om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Als gemiddelde extra reistijd meldt de reisplanner een kwartier.
Bij de spoorwegen staan ongeveer 1100 vacatures open. Dit jaar zijn 220 mensen begonnen aan een opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er staan nog 500 plekken open. Behalve machinisten en conducteurs komt het bedrijf ook IT'ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en bij de winkels op de stations tekort.
Om mensen te enthousiasmeren voor werk bij de NS, staat de komende weken telkens op een ander station een treinsimulator. Daarin kunnen mensen onder meer ervaren hoe het is om de nieuwste intercitytreinen te besturen. De simulator stond vrijdag op Utrecht Centraal. Volgende week vrijdag is Arnhem aan de beurt, daarna Alkmaar, Deventer, Rotterdam en Eindhoven.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) maakte onlangs duidelijk aan de Tweede Kamer dat de tekorten mogelijk langere tijd zullen aanhouden, ook na de zomer. Dat vond ze "uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS". Ze wees er echter op dat veel sectoren moeite hebben om genoeg personeel te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.