Hondenweer gooit geen roet in het eten voor Baarns hondenfestival: 'Het is genieten'

Baarn - Het hondenevenement Bark in the Park bij Kasteel Groeneveld in Baarn is vandaag ondanks het slechte weer in de namiddag goed bezocht. Na twee jaar corona-afwezigheid kunnen baasjes dit Pinksterweekend weer terecht om zich onder te dompelen in alles wat er op hondengebied te beleven valt. "Ik zie mensen genieten en meedoen aan de workshops, dus voor mij is de dag nu al geslaagd", zegt organisator Milka Kraima-de Vries.
Wie vandaag over het landgoed bij Kasteel Groeneveld struint, kan het geblaf niet ontgaan zijn. Duitse dogs, teckels en labradoodles: alle rassen en soorten kwispelen rond op de themadag 'Dogtastic' waar allerlei viervoeters en hun eigenaren deel kunnen nemen aan workshops en hun portemonnee kunnen trekken voor onder meer kleurrijke tuigjes, speciale hondenijsjes of aromaflesjes die hormoon- of darmproblemen zouden kunnen verhelpen.

Kasteel is 'ideale locatie'

Het evenement ontstond in 2015 in het bos, de plek waar honden elkaar geregeld ontmoeten. "Iedereen weet dat een wandeling met je hond in het bos een band schept", vertelt Kraima-de Vries. "We begonnen met Franse bulldogs-wandeling, daarna organiseerden we een wandeling met 750 man en daarop volgde een evenement in Zeewolde waar 2500 mensen op afkwamen. Toen wisten we dat er vraag naar was."
Het deed Kraima-de Vries besluiten een festival op te zetten bij Kasteel Groeneveld in Baarn. De ideale locatie, volgens haar. "We hebben hier eigenlijk alles. Het is een afgesloten terrein, zodat je je honden nooit kwijt kunt raken en er is water waar honden kunnen afkoelen als het te warm wordt. Het kasteel erbij is natuurlijk een cadeautje."

Winkelen en workshops

Omdat het weerbericht van tevoren niet helemaal meezat en mensen volgens haar vaak last-minute een kaartje kopen, weet ze niet zeker hoeveel honden dit weekend over het landgoed kwispelen. "Maar ik hoop op twee- tot drieduizend bezoekers."
Zijn zoveel honden en prikkels niet teveel voor de dieren? "We vragen hondenbezitters van tevoren altijd om hun honden alleen mee te nemen als-ie sociaal is en als ze weten dat-ie met de drukte om kan gaan. En we hebben verderop ook een rustige plek waar de dieren even kunnen 'ontprikkelen'."
Sommige bezoekers komen echt om te shoppen, anderen zijn er meer om van de workshops wat op te steken. "Tuigjes, halsbanden, lijnen, snacks, eigenlijk teveel", lacht een van de vrouwelijke bezoekers over haar boodschappenlijstje. "Wij hebben al een sociale huishondcursus gevolgd om onze hond goed te leren luisteren, maar misschien nog dat we wat agility willen leren, zoals hier", vertelt een andere, mannelijke bezoeker over het parcours dat een aantal honden op het veld achter hem aflegt.

Coronahonden

Volgens Kraima-de Vries zijn er zeker coronahonden bijgekomen. "Wij zeggen: honden neem je niet voor even, maar voor het leven. Het is heel triest dat je ziet dat honden teruggaan naar het asiel."
Daarom worden er ook korte gedragsworkshops door bijvoorbeeld Arvid van Putten gegeven, die bij Martin Gaus in de leer ging. Volgens hem zijn er sinds corona niet per se meer mensen zich bij hondenexperts gaan melden, omdat mensen vaak zelf online zijn gaan dokteren. Ook al heeft dat niet altijd het gewenste effect.
"Het gebeurt jammer genoeg heel vaak dat mensen online honderden tips tot zich nemen, maar het belangrijkste is om honden te socialiseren via een hondenschool. En als dat niet helpt is professionele hulp aan te raden. En ja, om een hond iets te leren heb je geduld nodig", stelt hij.

Holland's Next Top Dog

Een actieve band met je hond is ook belangrijk, vindt Kraima-de Vries. Daarom zie je verschillende sportieve workshops met behendigheidsparcoursjes, hondenfrisbee en estafetteraces. "We proberen op dit festival mensen ook te stimuleren actief met hun beestje bezig te zijn, want voor stilzitten zijn ze niet bedoeld."
Dat begint al vroeg op de dag, met de finale van de Holland's Next Top Dog 2022-verkiezing. Trotse hondenbezitters konden vooraf hun hond op sociale media aanmelden in de hoop de titel van leukste hond van het jaar in de wacht te slepen. De honden met de meeste likes nemen het tegen elkaar op.
Na een korte loopronde over het grasveld kiest de jury met onder meer Arvid van Putten een top drie uit. De honden Ziva, Nugget en Buddy zijn uitverkoren en moeten nog een race over de rode loper doen. Rond die rode loper, die tot 'Temptation Weiland' is gedoopt, liggen allerlei verleidingen als speeltjes en snoepjes. Verderop staat hun baasje te wachten; dat is de finish.

Buddy

Hond Buddy, die als laatste het spel der verleiding aflegt, doet dat in slechts vier seconden en dus mag baasje Denise de trofee mee naar huis nemen. Waarom haar hond Buddy de leukste is? "Alles", zegt ze lachend.
Denise heeft een vorm van autisme en haar hond Buddy is, zoals de naam al zegt, echt haar maatje. "Als ik verdrietig ben, komt-ie naar me toe. Als ik m'n handen voor m'n ogen heb, duwt-ie m'n handen weg en komt-ie op schoot. Hij voelt me heel goed aan", vertelt ze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.