School in Bilthoven feestelijk heropend na dreigmail, verdachte nog altijd vast

© Jeroen Croes
Bilthoven - Blije gezichten, hier en daar een knuffel en zelfs een heus draaiorgel op het schoolplein. De opluchting bij scholengemeenschap De Werkplaats in Bilthoven is duidelijk groot, nu de leerlingen vandaag weer 'gewoon' naar school mogen. Vorige week was de school twee dagen dicht vanwege een heftige dreigmail. "We zijn heel erg opgelucht dat het voor ons met een sisser is afgelopen", zegt rector Jeroen Croes.
Hij heeft geprobeerd het een beetje feestelijk te maken op De Werkplaats. De zorgen die er leefden bij personeel, leerlingen en hun ouders waren afgelopen week groot. Leerlingen kregen vorige week dinsdagavond het dreigende bericht, waarin ook een foto van een vuurwapen stond. De afzender beweerde dat hij alle ontvangers "op donderdag 2 juli" zou doodschieten.
Op advies van het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente bleef de middelbare school donderdag en vrijdag dicht. Ook de basisschool en kinderopvang van De Werkplaats sloten de deuren Dit weekend kon de politie melden dat een 17-jarige jongen uit Oirschot was aangehouden voor het versturen van de e-mail. Volgens de politie blijkt nergens uit dat de verdachte echt van plan was om zijn dreigementen uit te voeren.

Serieuze hack

"We zijn vooral heel erg opgelucht aan het eind dat er een verdachte opgepakt is ergens anders in het land, die niks met onze school te maken heeft", zegt Croes. "Maar goed, elders in het land zit wel een jongen die dit op zijn geweten heeft. Die zal daar nog wat uitleg voor moeten geven."
Wat de relatie tussen de jongen uit Oirschot en de school is, kan de politie nog niet zeggen. Dat is onderdeel van het onderzoek, zo zegt een woordvoerder. Ook is vooralsnog onduidelijk waarom hij het dreigement gestuurd heeft.
De rector wil benadrukken dat niemand van De Werkplaats iets te maken heeft gehad met de dreigmail. "Het blijkt dat hij de hand heeft weten te leggen op de besturing van de laptop van een van onze kinderen, een hele serieuze hack. Die jongen is écht onschuldig. Ik wil niet dat mensen het idee hebben dat er toch wat aan de hand was bij hem."
De 17-jarige verdachte uit Oirschot zit op dit moment nog vast. Het OM bepaalt vandaag of hij wordt voorgeleid.
De school in Bilthoven is weer open na een dreigmail

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.