Weer 7 jaar cel en tbs geëist tegen Woerdense pakketbezorger die man doodreed

© Omroep Gelderland
Woerden - De Woerdense pakketbezorger die anderhalf jaar geleden na een ruzie een man doodreed op een woonerf in het Gelderse Wijchen, heeft in hoger beroep opnieuw zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen.
De advocaat vroeg het Gerechtshof in Arnhem om de destijds 18-jarige Tarik O. volgens het jeugdstrafrecht te veroordelen, omdat een psycholoog heeft gerapporteerd dat hij in zijn ontwikkeling het niveau van een volwassene nog niet had bereikt
Het Openbaar Ministerie gaat daar dus niet in mee. De eis is gelijk aan de straf die de Utrechtse rechtbank de bezorger vorig jaar oplegde wegens doodslag. De rechtbank vond toen bewezen dat Tarik O. de Wijchenaar opzettelijk van het leven had beroofd.

Schokgolf

De pakketbezorger uit Woerden kreeg op 24 november 2020 ruzie met een 42-jarige inwoner van Wijchen, die hem aansprak op zijn rijgedrag. De stoppen sloegen volledig door bij de bezorger. Hij reed het slachtoffer aan en reed drie keer over hem heen. Daarna liet hij de man voor dood achter op straat. O. ging er na de aanrijding vandoor en bracht zelfs nog pakketjes weg. Hij kon opgespoord worden dankzij de foto die het slachtoffer van zijn kenteken had gemaakt.
De fatale aanrijding veroorzaakte een schokgolf in Wijchen en ver daarbuiten. "En dat allemaal na een onnozele woordenwisseling over rijgedrag", zei de officier van justitie vorig jaar. Het OM hield er toen bij de strafeis nadrukkelijk rekening mee dat de verdachte volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Een intensieve tbs-behandeling met dwangverpleging zou nodig zijn om te voorkomen dat de Woerdenaar in de toekomst opnieuw ernstig in de fout gaat.

Boos en bedreigd

Volgens de verdediging had O. nooit de bedoeling om de man dood te rijden, maar voelde hij zich bedreigd en boos en wilde hij gewoon weg. Ook is de verdediging het niet eens met de mening van de deskundigen die zeggen dat O. dusdanig ernstige stoornissen heeft dat tbs met dwangverpleging noodzakelijk is. Met een lichtere tbs-variant (met voorwaarden) zou volgens de advocaat ook het gewenste resultaat bereikt kunnen worden.
De verdachte zei dat hij in beroep was gegaan omdat hij wel geholpen wil worden, maar de tbs-maatregel te "dwingend" vindt. De vrouw van de doodgereden man noemde dat respectloos. "Je hebt een volwassen misdrijf gepleegd, accepteer dan ook een volwassen straf."

Oordeel deskundigen

Vier deskundigen hebben zich gebogen over de geestesgesteldheid van O. en concluderen allemaal dat hij psychopathische trekken heeft, snel boos wordt en conflicten daarmee groter maakt. Daarvoor is hij al eerder behandeld, maar zonder succes. "Iemand met zo'n stoornis zou hij helemaal geen auto mogen besturen. Dat is dan een moordwapen", zei een van de deskundigen.
Twee deskundigen vinden dat O. als volwassene moet worden berecht, een derde vind hem geestelijk nog niet volwassen. De vierde deskundige onthield zich van een oordeel daarover.

Belang van de maatschappij

Het Openbaar Ministerie pleitte er vandaag opnieuw voor om O. niet volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Naast het feit dat hij volwassen is, vindt het OM ook dat zijn persoonlijke omstandigheden niet voldoen aan de criteria om onder het jeugdstrafrecht te vallen. Daarnaast werd benadrukt dat het gaat om een ernstig delict met onvoorstelbaar leed voor de nabestaanden.
De tbs-maatregel is volgens de advocaat-generaal nodig om herhaling te voorkomen. "De persoonlijkheidsstoornis die is vastgesteld, is verankerd in de persoonlijkheid van verdachte. Die vraagt om een langdurige behandeling. Dit is ook in het belang van de maatschappij. Verdachte kan niet zonder voldoende behandeling weer op straat komen, gelet op het hoge recidiverisico", aldus de advocaat-generaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.