Nieuwegein van Russisch gas af, maar moet fors meer gaan betalen bij Eneco

© Pixabay
Nieuwegein - Nieuwegein stopt met het afnemen van gas via het Russische bedrijf Gazprom. De nieuwe gasleverancier van de gemeente wordt Eneco, en daarvoor moet Nieuwegein flink in de buidel tasten. De kosten voor het laatste kwartaal van dit jaar worden zo'n 145.000 euro, terwijl de kosten voor dat kwartaal geschat waren op 22.000 euro.
Wat dat precies gaat betekenen voor de begroting van Nieuwegein is nog onduidelijk, laat een woordvoerder weten. "Het is nog niet duidelijk of dat gevolgen gaat hebben voor inwoners."
In maart liet Nieuwegein al weten in verband met de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk onder het contract met de Russische gasleverancier Gazprom uit te willen. De gemeente heeft onderzocht welke mogelijkheden het daartoe heeft. Het contract met het Russische bedrijf loopt nog tot het einde van het jaar.
"Dit is een van de kleine dingen waar je als gemeente echt invloed op hebt", zegt locoburgemeester en wethouder Ellie Eggengoor. "Dit zijn kleine gebaren waarvan wij vinden dat we daar serieus werk van moeten maken."
Wethouder Ellie Eggengoor zei toen al dat de gemeente verbijsterd is over de gebeurtenissen in Oekraïne en de rol van Rusland. "Het klopt: het contract loopt nog, maar wij willen echt kijken welk mogelijkheden er zijn om de afname van dat gas zo snel mogelijk te stoppen."
In totaal hebben 120 gemeenten in Nederland een contract met Gazprom. Eerder liet de gemeente Utrecht al weten dat zo'n contractbreuk niet zo makkelijk geregeld is, in Utrecht loopt het gascontract nog door tot en met 2023 en de gemeente kan daar niet zomaar onderuit.
Overigens is het bij het gas van Eneco nog altijd mogelijk dat 15 procent afkomstig is van Russische bronnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein is dat niet te traceren. "Dat is landelijk zo."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.