Spannende dag voor examen-leerlingen, vanmiddag komt hét telefoontje

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Provincie Utrecht - Het is een spannende dag voor veel middelbare scholieren: de eindexamen-kandidaten krijgen vandaag een telefoontje met de uitslag van hun toetsen. Bij goed nieuws kunnen de scholieren voor het eerst in twee jaar weer een ouderwets coronavrij eindexamenfeestje vieren. Voor degenen die zakken is dit jaar een extra herkansingsmogelijkheid.
Dat is een gevolg van de coronapandemie. Hoewel scholen dit jaar niet in lockdown gingen heeft de regering besloten de examenregels toch te versoepelen. Leerlingen hebben namelijk geen normale schooltijd gehad vanwege quarantaines. Ook mochten scholieren net als vorig jaar een vak schrappen.
Deze ochtend worden rond 08.00 uur de normeringen bekendgemaakt. Die bepalen hoeveel fouten leerlingen mogen hebben voor een voldoende. De meeste examenkandidaten krijgen 's middags een telefoontje van hun docent met de uitslag.

Spannend en leuk

Marrit Posthuma, docent Nederlands op NXT in Doorn, noemt het de "spannendste en leukste dag van het jaar. " Ze zegt: "Dit is toch waar we naartoe werken met zijn allen al die jaren dat de leerlingen hier op school zitten. En dat ze hier straks met een diploma weg kunnen gaan en naar een vervolgopleiding kunnen gaan, dat is toch prachtig."
Docent Marrit Posthuma: "Het is de spannendste dag van het jaar"
Niet alle scholieren krijgen vandaag al de uitslag. Sommigen hebben besloten hun examens uit te smeren over twee periodes. Dat was mogelijk vanwege corona. Dat tweede tijdvak is van 13 tot en met 25 juni. Leerlingen die daarvoor hebben gekozen krijgen vanzelfsprekend vandaag niet de uitslag.

Corona

Corona heeft de afgelopen periode wel zijn sporen getrokken op de vmbo-school, zegt Posthuma. Vooral sociaal was het zwaar voor de leerlingen, maar ze verwacht niet dat we het terug gaan zien in de resultaten. "Gelukkig zijn de examens ook aangepast, in die zin dat ze rekening houden met de normering en dat de leerlingen een extra herkansing hebben. Door deze maatregelen hoop ik dat de percentages geslaagden niet heel veel afwijken van andere jaren."
Begin van de middag kunnen de eerste leerlingen een telefoontje verwachten. Het is dus nog even duimen draaien. "Ik denk dat er heel veel slecht geslapen hebben vannacht", zegt docent Posthuma.
Docenten zijn deze ochtend nog druk met de normering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.