Universiteit Utrecht adviseert internationale student: 'Geen kamer? Kom niet'

© RTV Utrecht
Utrecht - Internationale studenten die in Utrecht willen studeren maar nog geen kamer hebben, kunnen beter niet komen. Dat adviseert de Universiteit Utrecht.
Ook aan het begin van vorig schooljaar was dit al een probleem. Toen meldde kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences dat meer dan 26.000 studenten nog geen kamer hebben. In de tussentijd is de vraag alleen maar toegenomen.
Het advies om internationale studenten zonder kamer nu tegen te houden, is in strijd met de kernwaarden van de universiteit. "We doen dit met pijn in het hart, want internationaal talent is belangrijk voor ons onderzoek en onderwijs", licht een beleidsadviseur toe. "Maar internationale studenten kunnen ook in onwenselijke en stressvolle situaties terechtkomen. Ze hebben vaak geen netwerk, waardoor ze bijvoorbeeld op dure hotelkamers belanden. Dat is niet wat wij hen toewensen."
De UU kondigt vandaag aan 200 extra kamers met voorrang aan te bieden aan internationale studenten. Dat is bovenop de 950 kamers die sowieso al voor hen wordt gereserveerd. Ondanks dat extra aanbod is de onderwijsinstelling bang dat het niet genoeg zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.