Inbraak bij Zeister juwelier: 'Leek alsof er een storm opstak'

Zeist - Slechts anderhalve minuut waren ze binnen. Maar de inbrekers die afgelopen nacht toesloegen bij Juwelier Goudsmid Rodewijk in Zeist wisten in die korte tijd ontzettend veel schade aan te richten.
"Het is een gigantische ravage", zegt eigenaar Niek Rodewijk. Op camerabeelden is te zien hoe de inbrekers met hulp van een koevoet en voorhamer alle vitrines kort en klein slaan. Vervolgens grijpen ze zoveel mogelijk sieraden om daarna snel weg te vluchten.
Binnen anderhalve minuut slaan inbrekers bij Zeister juwelier alles kort en klein

'Hoop geraas en gedoe'

Rodewijk, die boven zijn eigen winkel aan de Slotlaan woont, werd afgelopen nacht iets na vier uur wakker. "Het leek alsof er een storm opstak", zegt hij. "Er was een hoop geraas en gedoe, ik dacht dat het buiten ergens zou zijn."
In eerste instantie koppelt Rodewijk de geluiden niet aan een inbraak, maar dat verandert als hij haast op hetzelfde moment door de alarmcentrale wordt gebeld. "Dan weet je in feite genoeg."
Hij kleedt zich aan en loopt naar beneden. "Toen stond de politie al voor de deur, die waren er super snel", zegt hij. Helaas waren de drie daders toen nét op een scooter gevlucht. "Ik denk dat daar vijftien tot twintig seconden tussenzat." De daders zijn nog niet gepakt, de juwelier hoopt dat mensen die meer weten zich zullen melden bij de politie.

Op de uitkijk

Door de camerabeelden heeft Rodewijk wel goed kunnen zien hoe de dieven te werk zijn gegaan. "Met een krik hebben ze het rolluik geforceerd. Ik heb een heel zwaar rolluik, maar tegen zulk geweld doe je niets." Vervolgens blijft één van de daders op de uitkijk staan, terwijl twee anderen binnen de vitrines kapot slaan en zoveel mogelijk juwelen jatten.
Het geforceerde rolluik (l) en de schade in de winkel (r)
Het geforceerde rolluik (l) en de schade in de winkel (r) © Juwelier Goudsmid Rodewijk
Rodewijk weet nog niet precies hoeveel er is gestolen. "Ik denk dat we de rest van de week bezig zijn met inventariseren", zegt hij. Klanten die hun juwelen bij hem in beheer hadden gegeven, kan hij alvast geruststellen. "Die zaten in kluizen, daar zijn ze niet aangekomen."

'Gigantische zooi'

Het is niet voor het eerst dat de juwelier met tegenslag heeft te maken. Zo vonden er meerdere inbraken en overvallen plaats. Ook werd hij slachtoffer van babbeltrucs. "Maar zo'n gigantische zooi als dit is wel de eerste keer", zegt hij. "Ach ja, het hoort bij het vak hè?"
Op die manier wil Rodewijk het ook voor zichzelf relativeren. Het kan altijd erger. "Als ze met zo'n blaffer voor je neus staan, dan wordt het een ander verhaal. Maar nu word ik er niet warm of koud van. We gaan weer met volle moed door!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.