Havendagen in Woerden van start: 'Heerlijk gezicht om die schepen weer te zien liggen'

Woerden - Mondjesmaat druppelde de ene na de andere authentieke sleepboot de haven van Woerden binnen. Want de havendagen zijn weer terug, na drie jaar van weggeweest. En terwijl de haven langzaam volstroomt, staan de eerste liefhebbers al op de wal de schepen te bewonderen. "Je mag dit gewoon niet missen. Het is gewoon erfgoed, bijzonder mooi."
Havendagen in Woerden van start: 'Heerlijk gezicht om die schepen weer te zien liggen'
Voor het eerst duren de havendagen drie dagen, in plaats van twee. Dat heeft de organisatie besloten omdat er op de dag van aankomst, vandaag dus, ook altijd al veel publiek komt kijken. Wie denkt dat dat alleen om mensen uit Woerden gaat, heeft het mis. De Havendagen worden door duizenden mensen bezocht die, meer dan eens, van ver willen komen.

'Prachtig dat het weer kan'

Met genoegen kijkt Chris Nieuwpoort, voorzitter van de Havendagen, om zich heen. Zelf is hij ook schipper, zijn boot ligt even verderop aan wal. "We hebben een stralende dag met een heerlijk zonnetje en een scala aan schepen. Prachtig dat het weer kan."
Oude tjalken, kotters en klippers: fans kijken de komende dagen in Woerden hun ogen uit. Het oudste model dateert uit 1891, de rest van de vloot is zo'n honderd jaar geleden gebouwd. Ook Schipper Ad is aangemeerd. Het verschil tussen een jacht en een sleepboot? Simpel: "Met een sleepboot hoef je niet zo nauw te varen als met een jacht. Bij een jacht zijn mensen altijd maar bang voor krassen. Een sleepboot bonkt een beetje, maar dat geeft niks."

Genoeg te doen

Vanavond trappen Nieuwpoort en burgemeester Victor Molkenboer de Woerdense Havendagen officieel af. De komende dagen zijn er optredens, een kramenmarkt, een palingrokerij en de kinderen kunnen in de draaimolen. Het evenement duurt tot zaterdagavond. Wie daarna nog van de festiviteiten wil genieten, raakt tussen wal en schip.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.