Lunenburgerwaard na opknapbeurt nu ook beschermd natuurgebied

© RTV Utrecht
Wijk bij Duurstede - Het Utrechtse natuurgebied Lunenburgerwaard is de afgelopen maanden flink verbeterd. Door een pakket aan maatregelen voldoet het gebied nu aan de voorwaarden van het Europees Netwerk van beschermde gebieden. Om daaraan te voldoen is er rivierhout aangebracht, het ooibos is uitgebreid en er is een plas- en moerasgebied aangelegd.
Boswachter Maarten den Hartigh neemt het clubje genodigden voor de officiële opening maar wat graag mee het gebied in. "Kijk hier zie je wilgen die aan aangevreten door de bever." Dit dier is een van de bijzondere soorten die leven in de Lunenburgerwaard.
In totaal is er 60 hectare natuur ingericht. De Lunenburgerwaad is nu een van de natuurgebieden die in verbinding staat met andere terreinen langs de rivieren. En dat is belangrijk, legt Den Hartigh uit: "In feite vormen die uiterwaarden een soort groene ader waar van alles leeft. Ieder gebied is daar een belangrijke schakel in."
Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) is ook blij met het versterkte natuurgebied: “Ik vind het belangrijk dat onze provincie groen is en nog groener wordt. De ontwikkelingen in Lunenburgerwaard dragen daaraan bij. Natuur zorgt voor gezonde lucht en voor schoon water en is daarom belangrijk voor het welzijn van mensen.”
Om te vieren dat het gebied nu aan de voorwaarden van beschermde gebieden voldoet, hebben schoolkinderen uit Wijk bij Duurstede het gebied symbolisch opgeleverd. Ze schonken daarvoor een zelfgemaakt insectenhotel aan het gebied.
De wandelroute is 2,5 kilometer en hele hele jaar toegankelijk.
Lunenburgerwaard na opknapbeurt nu ook beschermd natuurgebied

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.