Stikstofplannen bekend: uitstoot Gelderse Vallei moet 58 procent omlaag

© RTV Utrecht
Renswoude - De stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei moet met 58 procent naar beneden. Dat heeft minister Christianne van der Wal (VVD) vanmiddag bekend gemaakt. Voor boeren die dicht bij een Natura-2000 gebied zitten kan dat percentage nog hoger uitvallen. Het besluit is nadelig voor boeren aan de Utrechtse kant van de Vallei, dit betreft bedrijven aan de oostkant van de provincie.
Het aanpakken van de stikstofuitstoot op deze schaal zal leiden tot grote veranderingen van agrarische gebieden en ingrijpend zijn voor boeren. Hoe de reductie precies tot stand moet komen is niet bekend, maar technische oplossingen en innovaties zullen niet voldoende zijn. Dat betekent dat sommige boeren zullen moeten stoppen.
Stikstofuitstoot Gelderse Vallei moet met 58 procent omlaag
Provincies moeten nu met het plan van de minister aan de slag. Ze krijgen een jaar de tijd om te bedenken hoe ze de reductie kunnen realiseren. Breder kijken dan de agrarische sector kan ook. Maatregelen voor verkeer en andere industrie zijn dus ook niet uitgesloten, al zal de impact op boeren het grootst zijn.
Vorige week publiceerde het NRC dat een reductie voor de Gelderse Vallei van 70 tot 80 procent nodig zou zijn. Zo ver gaat de minister vooralsnog niet. Wel waarschuwde ze al eerder dat de stikstofaanpak keihard zou zijn. Volgens het RIVM komt 45 procent van alle stikstof uit de agrarische sector. De hardste ingrepen zijn nodig in delen van Limburg, daar moet de uitstoot op enkele plekken met 95 procent dalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.