Provincie Utrecht haalt bakzeil in hoger beroep, vossenjacht blijft voorlopig verboden

© Caspar Huurdeman
Provincie Utrecht - Voorlopig mag er nog steeds nergens in de provincie Utrecht gejaagd worden op vossen. De provincie Utrecht ging in hoger beroep tegen een eerder besluit van de rechtbank, maar ving bot bij de Raad van State, de hoogste rechter. Die deed vandaag uitspraak in de langslepende zaak.
De rechter vindt dat gedeputeerde staten nog altijd de mogelijkheid heeft om met een betere motivering te komen waarom vossenjacht toch nodig zou zijn, en om op die manier dat besluit uiteindelijk toch door te kunnen voeren.
Op 16 februari van dit jaar deed de rechtbank uitspraak in de zaak die dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hadden aangespannen tegen de provincie. Die had een ontheffing afgegeven, zodat er 's nachts vossen mochten worden afgeschoten in weidevogelgebieden en bij agrarische bedrijven die vrije uitloopkippen houden, zogeheten 'Freilandbedrijven'.
Maar volgens de dierenrechtenorganisaties was die ontheffing niet op de juiste manier verleend en daar ging de rechtbank in februari in mee. Ook de Raad van State heeft nu dus besloten dat het besluit van het college van gedeputeerde staten niet goed is onderbouwd.

Weidevogels

Al lang steggelen dierenrechtenorganisaties en agrarische bedrijven over de vraag of de afschot van vossen nodig is om weidevogels te beschermen. "Met veel moeite proberen we met allerlei maatregelen de weidevogelstand op peil te houden. Dat lukt heel goed, onder meer door goed overleg met faunabeheer over het bestrijden van de vos", zei bestuurslid Marcel Vedder van Collectief Eemland eerder tegen RTV Utrecht. Volgens hem roven vossen de nesten van de weidevogels wel degelijk leeg. "Dat hebben we ook op camerabeelden staan."
Organisaties zoals Animail Rights en Fauna4Life denken daar heel anders over. Volgens hen zijn met name activiteiten zoals landbouw en veeteelt de oorzaak van de teruggang van weidevogels.
De uitspraak van de Raad van State wil overigens niet zeggen dat de vossenjacht nu definitief van de baan is. Het is een uitspraak van de voorzieningenrechter, die alleen voorlopige besluiten neemt. Een definitieve uitspraak volgt later dit jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.