Provincie Utrecht wil stikstofprobleem samen met boeren oplossen: ‘Een taaie en moeilijke klus’

© RTV Utrecht
Renswoude - Nu duidelijk is dat de stikstofuitstoot ook in onze regio fors omlaag moet, is de grote vraag natuurlijk wat dit betekent voor boerenbedrijven. De provincie Utrecht heeft een jaar de tijd om met een plan te komen en wil de boeren hier nadrukkelijk bij betrekken.
Echt lekker werd ze vanmorgen niet wakker. Mirjam Sterk is als gedeputeerde bij de provincie belast met het stikstofdossier. Dat er een stevig pakket aan maatregelen aan zat te komen was wel duidelijk. "Toch zijn we zelf ook verrast", zegt Sterk. "We hebben echt een hoge doelstelling gekregen." De stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei moet met 58 procent naar beneden. Voor boeren die dicht bij een Natura-2000 gebied zitten kan dat percentage nog hoger uitvallen.

Gedwongen sluiten

De provincie heeft tot 1 juli volgend jaar de tijd om met een plan te komen hoe die stikstofreductie gerealiseerd moet worden. Er zullen boeren zijn die stoppen met hun bedrijf. Gedeputeerde Sterk geeft aan dat sommigen daar nu al vrijwillig voor kiezen. Van het gedwongen sluiten van boerenbedrijven zal het niet komen. Provinciale staten sprak zich hier eerder al tegen uit. "Daar houd ik me aan."
De provincie kan wel helpen om ondernemingen te verplaatsen. "En ze hier soms ook schadeloos voor stellen of ruilgrond beschikbaar stellen", vult Sterk aan. Daar waar de reductie minder fors naar beneden moet, zijn misschien ook andere oplossingen mogelijk. De gedeputeerde noemt als voorbeeld het aanpassen van stallen. "Er moet ook echt minder bemest worden."

Taaie klus

Hoe dan ook zal de impact voor boeren groot zijn. Zeker in de Gelderse Vallei waar het boerenleven de economische motor is van het gebied. Mirjam Sterk snapt heel goed dat er woede en grote zorgen zijn. "We moeten het echt samen doen. Mijn deur staat altijd open en ik wil er zijn voor de boeren." Ze benadrukt daarom dat betrokkenheid boeren bij het plan wat nu gemaakt moet worden essentieel is. "Maar het wordt wel een taaie en moeilijke klus".
Sterk wil trouwens op korte termijn in overleg met stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) als het gaat om de Utrechtse Heuvelrug. Ook daar moet de uitstoot flink omlaag en dat is volgens Sterk nooit eerder besproken met de provincie. "Dat moet een vergissing zijn." Bovendien geeft ze aan dat de provincie nog wacht op het geld dat beschikbaar is gesteld voor de stikstofaanpak van het kabinet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.